Legszebb országok

Ki közel, ki távol szeret nyaralni, és utazni - összeszedtünk néhány igazán gyönyörű országot távolságtól és kontinenstől függetlenül, melyeket érdemes bakancslistára tenni. A túrázás szerelmeseinek Wales az Egyesült Királyság tagországa igazi kánaán a mászásra tökéletesen alkalmas hegyeivel, és gyönyörű partszakaszaival.

orszagok-(1).jpeg

Egyesült Államok

Kissé nagyobb lépték szükséges, de mindenképpen megfontolandó egy utazás az USA-ba, ahol a Grand Canyon vagy a Yosemite Nemzeti Park biztosan érdemel egy megállót. A Grand Canyon egyike azoknak a kötelező látnivalóknak, amelyek listánként szerepelnek, és amelyek generációk óta vonzzák a látogatókat. A kanyon hatalmas falai fölött szinte végtelen a látóhatár és a felfoghatatlan mélységbe való pillantás az Egyesült Államok minden utazójának egyik fénypontja. 

Bár a Grand Canyon szerepel a legtöbb nemzetközi utazó listájának csúcsán, a Yosemite Nemzeti Parkot egyszerűen nem szabad kihagyni. A Yosemite-völgy ad otthont Amerika leghíresebb természeti tájainak és ikonikus látnivalóinak, a drámai El Capitan vízeséstől a Half Dome sziklafalakig .

De, ha csak New York felhőkarcolóira, és hangulatára gondolunk is eláll a lélegzetünk: New York olyan, mint a világ többi városa, és ezt testközelből meg kell tapasztalni ahhoz, hogy teljes mértékben értékelni tudjuk. Azoknak, akik először látogatnak el ide, számára az utcákon való séta olyan lehet, mint egy mozivásznon sétálni, hisz mindenhol híres helyszínekkel találkozhat, az Empire State Building-től a Rockefeller Plazán át a Central Parkig, a Times Square-ig, a 5th Avenue-ig vagy épp a a Broadway-ig, de természetesen a Szabadság-szobor is különleges élmény testközelből megcsodálva. 

New Orleans-ról is érdemes szót ejteni, hisz ez a város olyan, mintha időben és térben is teljesen máshol járna, mint Amerika többi állama. A kultúrák keveréke, erős francia és spanyol hatásokkal, inkább a Karib-tengerre emlékeztet, mint az Egyesült Államokra. A cajun és kreol konyha, a jazz zene és a francia negyed építészete megkülönbözteti ezt a várost minden mástól. A New Orleans-i naptári év fénypontja a Mardi Gras, amikor jelmezes emberek és fénydekorációk rikítanak az utcákon, mindenütt zene hallható, és az ünneplés soha véget nem érőnek tűnik.

Orlando, amely a legtöbb turista számára a vidámparkokról szól; köztük is a Walt Disney World Resort, a Universal Studios kalandparka és a SeaWorld a legnagyobb látnivalók. Ez az Egyesült Államok egyik legjobb nyaralóhelye a családok számára: a gyerekek imádják, de a felnőttek is ugyanúgy élvezik a parkokat, ugyanúgy, mint a vásárlást, étkezést, golfozást és a napsütést, amely itt mind mind megtalálható. 

Európa

Új-Zéland Wales-hez hasonlóan szintén a természetjáróknak kedvez álomszép partszakaszaival és mesebeli tájaival. Marlborough régiójában járva pedig a séta végződhet egy fenséges a vidékre jellemző hangulatos fehér boros estével. A festői tengerpartokra vágyóknak pedig Olaszországot javasoljuk, ahol a mesébe illő halászfaluk mellett, akár három tengerben is áztathatjuk magunkat egy utazás alatt. Izlandra pedig csodás természeti képződmények mellett már csak a sarki fény miatt is megéri elutazni. Ausztria egyike azoknak az országoknak, amelyek valóban elállhatják a lélegzetüket. Ez a csodálatos ausztrál Alpok által gyűrűzött és csillogó tavakkal teli csodaország Európa egyik legszebb országa. A mediterrán remekmű, Horvátország nyugodt nyaralást, és isteni ételeket kínál azoknak, akik e barátságos helyiekkel, dombtetőn lévő kastélyokkal, megőrzött római romokkal és a zafír színű tengerrel teli szigetvilágra szeretne látogatni. Franciaország romantikájáról, ízletes ételeiről, művészetéről, kultúrájáról és természeti szépségeiről ismert, ez a gyönyörű ország mindent kínál, amit valaha is szeretne egy nyaralás során. Minden típusú utazó talál valamit, amit szerethet Franciaországban. Norvégiában mély, elképesztő fjordok, zord tengerparti hegyek és lélegzetelállító gleccserek mind mind hozzájárulnak Norvégia epikus természeti szépségéhez. Látványos nemzeti parkok védik a nemzet egyedülálló tájait és élővilágát, és maroknyi városa tele van skandináv kifinomultsággal.

Ázsia

Ha az ázsiai országok vonzanak minket, akkor is rengeteg csodálatos lehetőség áll előttünk. Ázsia a világ legnagyobb és legnépesebb kontinense. A földrész igazán különleges természeti kincsekkel, történelmi ereklyékkel és kulturális értékekkel büszkélkedhet. Az elbűvölő szépségű, változatos és kiszámíthatatlan India igazán népszerű turista célpont. A híres kézműipari termékei közé tartoznak a kasmíri és jaipuri szőnyegek, a varanasi selymek, illetve az azokból készült szárik. A füstölők, a henna vagy a jóga bizonyára mindnyájunk eszébe jut, ha az Indiát említjük. A helyi, színes kultúra gazdagsága és a tradicionális gasztronómia különlegessége ámulatba ejti az ide érkezőket. 

A sokszínű Kína a Föld legnépesebb országa. Területén egyaránt fellelhetőek vadregényes, elhagyatott, nomád pásztorok által lakott régiók és fényűző, modern nagyvárosok. Kivételes természeti adottságok, varázslatos, több ezer éves látnivalók és rendkívül gazdag kultúra jellemzi Kínát. Nem utolsósorban fontos vonzerővel bír a gasztronómiája is. 

Japán, a Felkelő Nap országa számos természeti és emberi kéz által épített látnivalót rejt. A nemzet gazdag művészeti örökségét a szentélyek és templomok kincstáraiban, a jómódú kereskedők magángyűjteményeiben őrizték több évszázadon keresztül, melyeket ma megcsodálhatunk. Pezsgő, modern és rendkívül tiszta nagyvárosok bűvölik el az idelátogatókat. A helyi gasztronómia méltán világhírű.

Közel-Kelet

A Közel-Kelet misztikus vonzereje a legtöbb ember számára bakancslistás célpont annak ellenére, hogy évekig (és néha sajnos még napjainkig is) kifejezetten veszélyes úticélnak nyilvánítják. De mit is kell tudni ennek a területnek az országairól és hova érdemes utazni? A földön kevés olyan különleges és meghitt hely létezik, mint Izrael: dombjainak és völgyeinek lélegzetelállító szépsége, a Holt-tenger kísérteties nyugalma, Makhtesh Ramon sokszínű kanyonja, valamint Názáret és Jeruzsálem ősi falai és útjai mind földöntúli élményekkel szolgálnak. A müezzinek imára hívó éneke és az ortodox zsidók csendes imája átitatja a mindennapok hangulatát és sokak számára ez az atmoszféra hozza el a megnyugvást.

Ha olyan helyek vonzanak, ahol az ősi civilizációk emlékei visszhangzanak minden utcában, Irán ideális célpont számunkra. Irán a bolygó egyik legszebb építészeti kincseivel büszkélkedik. Nem csak a mecsetek, de rengeteg palota (főleg Teheránban), kert, művészien kialakított híd és egyéb szép középület, mind-mind kivételes szépséget kölcsönöznek ország a városainak. Irán legnagyobb vonzerejét azonban az helyiek vendégszeretete jelenti, hiszen az évezredek alatt megannyi etnikai csoporttal vegyültek, ezért szívesen üdvözlik a látogatókat is. 

Földrajzilag Kuvait elég messze fekszik az Öböl-menti térség déli irányú utazási csomópontjaitól, ami azt jelenti, hogy itt sokkal kevesebb a turista. Ez egyáltalán nem probléma, hiszen aki ide látogat, hitelesebb arab életérzést élhet át, hiszen nem változtatnak a helyiek szokásaikon a turisták javára. Kuvait továbbra is oázis a sivatagi síkságok földjén, és a látogatókat meglephetik a megannyi érdekes látnivaló, a kiváló múzeumoktól és galériától kezdve a finom helyi fogásokkal, strandokkal és élénk éttermekkel rendelkező tengerpartig.

Palesztina napsütötte dombokkal, kaotikus városokkal és ősi bibliai helyszínekkel várja az utazókat. Betlehem, Krisztus szülőhelye, mindig vonzotta a vallási zarándokokat, de manapság már élénk művészeti életnek és kiváló éttermeknek is otthont ad. Nablus és Ramallah addiktív forgataga, Jericho számtalan történelmi helyszíne és a domboldali sörfőzdék minden látogató kedvencei.

Libanon csodálatos hegyi kilátásokkal, fenséges ősi romokkal és hajthatatlan, vendégszerető néppel van megáldva. A csodás nemzeti konyha, a tengerparti üdülőhelyek és a Közel-Kelet legelképesztőbb, hedonisztikusabb városának nevezett Bejrút otthona ez az ország.

Afrika

Mit szólnál Afrikához? Északi része kifejezetten izgalmas országokat tartogat számunkra. Észak-Afrikát a legtöbbet Egyiptommal azonosítják, hisz ez a legismertebb, pedig több másik csodálatos ország is található ezen a földrészen. De mit is érdemes tudni ezekről az országokról? Afrika legnagyobb országa, Algéria csak egy rövid ugrásra fekszik Európától. A hófoltos hegyekkel és lenyűgöző tengerparttal rendelkező észak olyan városias és karizmatikus városoknak ad otthont, mint Algír és Konstantin. Algéria másik nagy vonzereje a rendkívüli szaharai régió. Akár bepillantás a Timimount körülvevő homoktengerekbe, akár a távoli déli égett vörös hegyekbe, ezek a legendák sivatagi tájai.

Líbia a civilizációk ősi kereszteződése, amely a legkiválóbb római és görög romokat is adta a líbiai partvidéknek. Líbiában vannak a Szahara-sivatag legszebb részei is, a Svájc méretű homoktengerektől és a pálmafákkal szegélyezett tavaktól kezdve, az őskori sziklarajzokkal díszített masszív hegytömbökön át egészen a labirintusos karavánvárosokig és a félelmetes fekete vulkánig itt mind található a sivatag szívében.

Marokkó városai a legizgalmasabbak a kontinensen. Csatlakozhatunk a nomádok és kereskedők évszázados ösvényéhez a kanyargós fez-i Medina-labirintustól a marrakesi Djemaa El Fna utcai színházáig. Az utcai kávézóban kávét vagy menta teát kortyoló emberekhez csatlakozva máris átjár minket a nyugalom, miközben megtervezzük a következő programot: például eltúrázni Észak-Afrika legmagasabb csúcsára, megtanulni kuszkuszt készíteni, tevegelni a sivatagban, vásárolni a butikokban. 

Törpeállamok

Ha esetleg feszélyeznek a nagy méretű országok, akkor jó hírünk van: léteznek olyan törpeállamok, amelyek kis méretüket különleges szépségükkel kompenzálják. Lássuk, mik is ezek! A Vatikán városállam, ahogy hivatalosan is közismert, a legkisebb politikai terület a világon, mind méretét, mind népességét tekintve. A teljes terület mindössze 44 hektár, ami azt jelenti, hogy néhány óra alatt könnyen bejárható. A népesség ingadozó, de a becslések szerint egy általában körülbelül 1000 lakos lesz él itt. Ide tartozik természetesen a római püspök, más néven pápa. Annak ellenére, hogy a Vatikán kicsi, a világ néhány leglátogatottabb nevezetességét tartalmazza, mint például a Sixtusi-kápolna és a Szent Péter-bazilika.

Noha földrajzi elhelyezkedése a Francia Riviérán található, Monaco független városi állam, amelynek népessége körülbelül 35 000 fő. A mindössze két négyzetkilométeres terület a második legkisebb európai törpeállam; csak Vatikán kisebb nála. Monacót a 13. század óta a Grimaldi-ház irányítja, amikor a dinasztia alapítója katonáit és urait az olaszországi Genovából költöztette jelenlegi helyére. Monaco jól ismert a híres Forma-1-es Grand Prix versenyéről, amelyet széles körben a világ legrangosabb motorversenyének tartanak.

A Svájc és Ausztria között található Liechtenstein egy hegyvidéki törpeállam, mindössze 37 000 lakossal. Annak ellenére, hogy területe mindössze 160 négyzetkilométer, a világon az egyik legmagasabb az egy főre jutó GDP. Az ország gazdagságának legnagyobb részét azzal szerzi meg, hogy globális bankközpontként szolgál a világ pénzügyi elitje számára, de vonzó téli sportparadicsom is. Liechtenstein hivatalosan fejedelemség, vagyis herceg címmel rendelkező uralkodó uralja.

A legszebb ország kiválasztása mellett a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása is fontos!


Következő cikkünk:
Legszebb őszi európai úticélok