Lengyelország legszebb természeti képződményei

Lengyelország közép-európai állama a Balti-tenger partján helyezkedik el. Színes történelmi emlékei és kulturális értékei teszik ki az ország legfőbb turisztikai vonzerejét. Ám Lengyelország természeti adottságai is igazán figyelemre méltóak. Tengerpartjai, hegyei, síkságai és tóvidékei az év minden szakaszában más arcukat mutatják. A lengyel rezervátumok, védett területek és nemzeti parkok arra várnak, hogy felfedezzék őket!

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány kivételes helyszínt, melyeket érdemes meglátogatni, ha Lengyelországban járunk! Lássuk, hogy melyek is ezek!

A Bialowieski Erdő Nemzeti Park

A Lengyelország és Fehéroroszország határán fekvő ártéri őserdő i. e. 8000 körül alakulhatott ki és ez az Európát egykor borító őserdők egyetlen fennmaradt példája. A területre szélsőséges hőmérsékleti viszonyok jellemzőek, ezért élővilága meglepően változatos. Az erdő legnagyobb része örökzöldekből áll, itt élnek Európa legmagasabb fái, 55 méteres lucfenyők és 40 méteres kőrisek. Lengyelország legrégebbi nemzeti parkja megközelítőleg az erdő egytizedét foglalja magába. A védett területen medvék, jávorszarvasok, hiúzok, farkasok mellett a kihalástól megmentett, 1952-től visszatelepített európai bölények is élnek. 

A Tátra

A Tátra vadregényes hegylánca a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata, amely természetes határt képez Lengyelország és Szlovákia között. A Tátra rendkívüli kilátást biztosít az itt túrázóknak, valamint varázslatos hegyi tavakat, vízeséseket és zöldellő erdőket kínál. Az állat- és növényvilága roppant különleges. Számos sportolási és aktív pihenési lehetőség biztosított a területen. A tiszta területnek sikerült megőriznie érintetlenségét a sok-sok turistalátogatás ellenére is.

A Stolowe-hegység (Asztal-hegység)

Lengyelül Góry Stołowe az egyik legszebb része az országnak. Alsó-Szilézia sajátos látványossága többek között a Szczeliniec és a Błędne Skały miatt ismert, hiszen lenyűgöző innen a panoráma. Az itt található hegyek különleges homokkő, melyeket az eróziós erők formáltak. A vízszintes lemezek 30 millió évvel ezelőtt emelkedtek fel. A területet átszelő túraútvonalak a legszebb kilátópontokhoz vezetnek bükkösökön és fenyveseken keresztül.

A világ egyedülálló természeti helyszínei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Biztonságos utazásra fel!

Következő cikkünk: Szerbia legszebb természeti képződményei