Magyar tenger: A Balaton

Nincs olyan hazánkban, aki ne ismerné a „magyar tengernek” is becézett legnagyobb tavunkat, a Balatont. A tó köré épült városok szinte mindegyikében található valami látnivaló: várak, kastélyok, őskori temetők, híres írok, költők nyári lakjai, és ne feledkezzünk meg a Balaton-felvidéki borvidékről sem. A „Balaton fővárosa” címet hivatalosan Keszthely kapta, de Balatonfüred az északi part, Siófok pedig a déli part fővárosaként tekint magára. Balaton és környéke Budapest mellett az ország leglátogatottabb területe, 2004-ben méltán nyerte el az Örökségünk – Somogyország Kincse címet. Könnyen felmelegedő, sekély vize kiválóan alkalmassá teszi a fürdésre, sportolásra és különleges fekvésének köszönhetően szemernyi más turisztikai látványosság is körbeveszi a tavat. 

A képen fű, égbolt, kültéri, mező látható

Automatikusan generált leírás

Az impozáns északi part

A Balaton északi partja rengeteg elragadó üdülőhelyet tartogat a kultúra, természet és a hagyományok kedvelőinek. Tihany és Balatonfüred egyértelműen a legkedveltebb északi parti városok, ahol gyönyörű sétálóutcákon andalogva gyönyörködhetünk a balatoni naplementében és kiváló gasztronómiai élményekben lehet részünk a parton sorakozó éttermek egyikében. Keszthely ugyancsak a leglátogatottabb városok közé tartozik, hiszen a Festetics-kastély szemet gyönyörködtető szépsége turisták ezreit vonzza a településre. Ha a badacsonyi borvidéket szeretnénk felfedezni, akkor Badacsonytomaj és pincészetei kiváló választás az exkluzív, klasszikus borkóstolók híveinek. A dimbes-dombos táj természetesen természeti kincsekben sem szűkölködik, számos lehetőséget kínálva a kirándulni vágyóknak. A Szigligeti vár kiváló alternatíva, ha a badacsonyi panorámát szeretnénk megcsodálni a magasból, de aki még több természeti csodára vágyik, annak Bakonybél forrásokkal teli erdei talán még jobb lehetőséget kínálnak erre. 

Az élményekkel teli déli part

A déli part könnyen megközelíthető, sekély vizű strandokkal és izgalmas kikapcsolódási lehetőséggel dúskál mind a nyári, mind a hidegebb évszakokban. A természet és hangulatos tájak kedvelőinek többek között a Kőröshegyi levendulás kedvez, a közel hét hektárnyi területen elnyúló levendulaültetvényeivel. Itt szoktak levendula szüreteket tartani, így a nagyközönség számára is jut a növényből bőséggel. A szerelmesek fellegváraként ismert Fonyód, káprázatos kilátással bíró panorámasétánya kiváló egy balatoni naplemente megtekintésére. A déli part másik legismertebb városa Zamárdi, aminek központjában fellelhető Kőhegy-kilátó csodálatos panorámát biztosít és romantikus pincéivel valamint hangulatos hétvégi házaival téged is elvarázsol majd. A város programturizmusa is felkapott, gyakran tartanak itt fesztiválokat és egyéb zenés programokat, amelyek közül legismertebb a Balaton Sound. 

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A páratlan Lillafüred