Mászás felsőfokon: a világ legnehezebb sziklái

A sziklamászás rengeteg kihívást tartogat. Kiváló adrenalin forrás is, hiszen sokszor elég veszélyes helyeken másznak a sport szerelmesei. Most összeszedtük a világ legnehezebb mászóterepeit, azoknak, akik úgy érzik, hogy valami igazán extrém programot szeretnének a nyárra.

A-vilag-legnehezebb-sziklai-(1).jpeg

El Capitan

Az amerikai Yosemite park a sziklamászás bölcsője. Itt található egy gigantikus szikla, az El Capitan. Ennek a leghíresebb pályája a Dawn Wall, amelyen közel 1600 méter szintkülönbséget kell legyőzni, szinte függőlegesen. A 8-12 órát igénylő feljutás a legtöbb sziklamászó számára bakancslistás.

La Dura Dura

Az olaszországi Oliana sziklafalán található útvonal alig 50 méter hosszú, viszont egy pár évig a világ legnehezebb útvonalának tartották. 2013-ban, négy év próbálkozás után tudta a cseh Adam Ondra és az amerikai Chris Sharma meghódítani. A legnehezebb része az első 10 méter, ahol 15 olyan mozdulatot kell végrehajtani, amit hegymászók “crux”-nak, azaz kritikus pontnak neveznek.

Silence

A La Dura Dura a legnehezebb mászóútvonal címét 2017-ig birtokolta. Ekkor ugyanis Adam Ondra sikeresen meghódította a Norvégiában található Silence elnevezésű útvonalat, amely meglátása szerint méltóbb erre a címre. A Hanshelleren barlangban található, 45 méteres útvonalon a mai napig a cseh mászó az egyetlen, aki sikeresen végigment.

Perfecto Mundo

A spanyolországi Margalef sziklafalán található útvonal éppen csak egy picit marad el a korábbi kettőtől. A világ harmadik legnehezebb pályájának 35 méteres magasságát eddig három mászó győzte le. Az útvonal legnagyobb kihívásai közé tartoznak az erőteljes túlnyúlások és a rendkívül apró szikla mélyedések.

A sziklamászás természetesen nem itt kezdődik. Viszont ezekből a példákból láthatjuk, hogy ez az emberi teljesítmény egyik legmagasabb szintje, illetve tartogat még bőven kihívásokat. Aki pedig szeretne belekóstolni ebbe a sportba az számos módon elkezdheti, kevésbé nehéz terepeken. Viszont bárhová is utazunk fontos, hogy ne feledkezzünk el az utasbiztosításról, pláne, ha sportolni is tervezünk a vakáció alatt!

Következő cikkünk: Európa legszebb túraútvonalai