Megbízható utazási iroda

Ha szeretnénk levenni az nyaralásunk megtervezésének terhét a vállunkról, akkor a legjobb megoldás, ha utazási irodához fordulunk. Rengeteg kecsegtető ajánlattal találkozhatunk online és offline egyaránt, azonban ne feledkezzünk meg itt sem a fogyasztói tudatosságról! 

megbizhatoutazasiiroda-(1).jpeg

Nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlat a legmegfelelőbb, ezért győződjünk meg róla, hogy biztosan megbízható szolgáltatót választunk. Elsősorban érdemes legnépszerűbb utazási irodák ajánlatait megnézni, mint például az IBUSZ, a Vista vagy a Neckermann, ezzel minimalizálva a kockázatot. 

Azonban, ha inkább más irányba tapogatóznánk, érdemes Budapest Főváros Kormányhivatalának oldalán megtalálható, erre vonatkozó listában keresni utazási irodát, így biztosak lehetünk benne, hogy kormány által engedélyezett, hivatalosan bejelentett utazási vállalkozót választunk. Ezen az oldalon egyébként megtalálhatóak azok az irodák is, amelyeknek egy évre betiltották az engedélyüket valamilyen törvényszegés vagy visszaélés miatt, így itt is ellenőrizhetjük, hogy a kiválasztott utazási irodánk biztosan megbízható-e. 

Azzal, hogy megbízható utazási irodát választunk, biztosítjuk többek között, hogy a szolgáltató által végrehajtott változások esetén elálljunk a szerződéstől és kamatostul visszakaphatjuk a kifizetett összeget is. Fontos azonban megjegyezni, hogy vannak olyan esetek, amelyek törvényileg felmentik az utazási irodát a kártérítés megfizetése alól. Ilyenek a vis maior helyzetek (például reptéri sztrájk) vagy azok a szituációk, amikor a saját hibánk miatt nem tudnak teljesülni a szerződés feltételei (például lekéssük a gépet vagy a kifizetett programot). Ilyenkor az utazási iroda nem köteles kifizetni nekünk a kárpótlás összegét, azonban továbbra is köteles segítségünkre lenni, ha szükségünk lenne rá, ezért ne zárkózzunk el azonnal tőle, ha ilyen helyzetben találjuk magunkat. 

Minden utazásszervezéssel kapcsolatos törvényt a Magyar Utazási Irodák Szövetségének weboldalán találhatunk meg, ahol mindig ellenőrizhetjük, hogy milyen szabályok védenek minket bizonyos helyzetekben. 

Miután kiválasztottuk az utazási irodát és úgy látjuk, megbízhatóan dolgoznak, még ne bízzuk el magunkat, hiszen egy rendkívül fontos lépés következik: az utazási szerződés megkötése. Nagyon alaposan nézzük át, hogy mikre tér ki a szerződés, mire kötelez minket és mi alól menti fel az utazási irodát, mielőtt aláírjuk és ne féljünk szóvá tenni, ha valami nem stimmel. Nézzük meg, a végösszegben szerepelnek-e már az adók és illetékek vagy bármilyen hasonló kiadások, hiszen nem szeretnénk utólag szembesülni ezekkel a költségekkel. 

Ha megtaláltuk a nekünk megfelelő utazási irodát, rendben van az utazási szerződés és lefoglaltuk utazásunkat, ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról sem, amely védelmet nyújt a további a kockázatok ellen is, mint például a járattörlés vagy a poggyászkésés. 

Következő cikkünk: Miért ne utazzunk jogosulatlan szervezőkkel?