Az alaszkai Mendenhall jégbarlang

Alaszka, az Amerikai Egyesült Államok egyik exklávé tagállama elképesztő természeti csodákban bővelkedik. A legtöbb helyen a természet megőrzött, eredeti állapotát élvezhetjük. Nem csupán gyönyörű, hanem változatos tájakat is fellelhetünk itt járva. Vadregényes tengerpartok, festői hegyek és zöldellő erdőségek… Minden megtalálható itt, amire vágyunk. Ám Alaszka egyik fő kuriózuma a Mendenhall jégbarlang vagy Mendenhall-gleccser, amely a délkelet-alaszkai Juneau-jégmezőt alkotó gleccserek egyike. 

A képen természet, zátony, óceánfenék látható

Automatikusan generált leírás

Ez a hatalmas jégtakaró egészen pontosan 3885 négyzetkilométernyi területen terebélyesedik ki. Mint ahogyan más gleccserek, úgy a Mendenhall is folyamatosan mozgásban van. A Mendenhall-jégfolyó 1646 m-t csúszik le a Parti-hegységen. A lenyűgöző gleccser jegének 250 évbe telik, amíg a gleccser tetejéről eljut a 21 km-rel távolabb található Mendenhall-tónál lévő végéig. Itt háztömbnyi méretű, hatalmas, kék jégdarabok törnek le hirtelen és váratlanul a gleccser széléről és zuhannak a vízbe. Ez kétségkívül lenyűgöző és meglepő látvány. A tó leginkább az óriási, úszó jéghegyeiről ismert. 

A természeti képződmény az elnevezését Thomas Mendenhallról, a kiváló tudósról kapta. A vidék óceáni éghajlata kiadós havazásról gondoskodik, mely évente meghaladja a gleccserre hulló 30 km-t. Az összetömörödött hó idővel jéggé alakul, és így megújítja a gleccsert. A gleccsernél varázslatos jégbarlangok alakulnak ki, melyek gyönyörű kék színben pompáznak. A barlangokban a jég változatos, türkizkék formációkat képez.

A Mendenhall-gleccser igazán csodálatos látnivaló, ám az európai turisták körében kevésbé ismert. Mindenképp érdemes ide ellátogatni, hiszen a 20 kilométer hosszú Mendenhall-jégfolyam az évezredek során mély völgyet vájt ki magának, amely felejthetetlen látványt nyújt. Az itt fellelhető természeti képződmények annyira különlegesek, hogy a legtöbb utazó el sem hiszi, hogy a saját szemével ezt látja. Ismerd meg Te is Alaszka varázslatos világát, lépj be Te is a természetkedvelők paradicsomába!

Forrás: https://www.erdekesvilag.hu/a-mendenhall-gleccser-csodalatos-jegbarlangjai/

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Japán elképesztő bambuszerdői