Mi a teendő, ha medvével találkozol?

Az egyik legijesztőbb dolog, ami az erdőben történhet, hogy medvével találkozunk. A közelünkben Szlovákiában,. Romániában gyakoriak, de hazánkban is meg szokott jelenni egy-egy példány. A medvék azonban nem tekintenek prédaként az emberre, ezért egy pár alapszabály betartásával, a találkozás legtöbbször problémamentes.

Talalkozas-a-medvevel-(1).jpeg

A vadak elkerülése

Nem csak a medve, a legtöbb vad, ha teheti, kerüli az embert. Ezért, ha nappal, a túristaútvonalon haladunk, többen együtt és normális hangerővel beszélgetünk, a vadak kitérnek az utunkból. A medvék elkerülésénél fontos, kerülni a sűrű bozótokat, a kutyát pedig tartsuk minden esetben pórázon. Ne fogyasszunk erős illatú élelmiszerek (például halkonzerv), és ne szemeteljünk!

Sátorozás

Amikor olyan területen tervezünk sátrazni, ahol medvék is előfordulnak, akkor az elkerített kempingeket válasszuk a vadkemping helyett. Ahol nincs más lehetőség, illetve engedélyezett a vadkemping, ott a háromszög szabályt kell követnünk. A sátortól 150-200 méterre jelöljünk ki egy helyet, ahol étkezünk, majd ugyanilyen távolságra, egy fára akasszuk fel az ételeket, egy másik fára pedig a szemetet, maradékot, illatos kozmetikumot (fogkrém, dezodor, szappan stb.) Az élelmet mindig tartsuk hermetikusan zárható dobozokban.

Amikor szembe jön a medve

Ha mégsem sikerül elkerülni a medvét, akkor sem kell pánikba esni. Ameddig nem vesz észre, addig csöndesen vissza tudunk hátrálni, majd új útvonalon folytatni a túrát. Ha észrevesz, minket néz, akár még a két hátsó lábára is áll és a levegőbe szimatol, akkor se essünk pánikba! Ez nem az agresszió jele, csupán több információt szeretne az állat. Ilyenkor feltartott kézzel, normál hangerővel – nem sikítva, kiabálva – beszéljünk, lassan hátráljunk. Ilyenkor a medve emberként tud minket azonosítani, ami legtöbbször ahhoz vezet, hogy békén hagy. Ha pedig elindul felénk akkor dobjuk el neki a sálunkat, sapkánkat, kalapunkat, ez lehet, hogy kellő időre leköti a figyelmét. Elfutni, fára mászni, vagy elúszni a medve elől nem igazán lehet, abban az embernél sokkal jobb.

Ne etesd a medvét!

Rettentő fontos, hogy ne etesd a medvét! Az emberi környezethez, élelemhez szokott állat agresszívvá tud válni, és akkor ki kell lőni. Ezért, aki a medvét eteti, az jó eséllyel el is pusztítja.

Túrázás előtt azonban ne feledkezzünk el az utasbiztosításról, bármilyen vakáció elengedhetetlen kellékéről!

Következő cikkünk: Milyen szálláshelytípust válassz a nyaraláshoz?