Miért ne utazzunk jogosulatlan szervezőkkel?

Napjainkban már majdnem minden utazásszervező szolgáltatásait megvásárolhatjuk online is. Az internetes jelenléttel egyidőben megnövekedett a kockázatok nagysága is, hiszen nem lehetünk biztosak benne, hogy kiválasztott utazásszervezőnk megbízható-e. 

jogosulatlanszervezo-(1).jpeg

Ha nem kormányhivatal által engedélyezett szolgáltatót választunk, kitesszük magunkat annak a veszélynek, hogy esetleges változások esetén nem állhatunk el a szerződéstől, a kifizetett összeget nem kapjuk vissza és ezzel búcsút is mondhatunk a nyaralásra szánt pénznek. Ebben az esetben nem véd bennünket a fogyasztóvédelem sem, hiszen nem nyilvántartásban szereplő utazási irodával szerződtünk. Természetesen vannak olyan vis maior esetek, amelyek felmentik a hivatalosan működő utazási irodákat is, ezekről és egyéb fontos törvényekről a Magyar Utazási Irodák Szövetségének weboldalán tájékozódhatunk. Ha törvényszerűen bejelentett irodával szerződtünk és olyan helyzetbe kerülünk, amelyet nem köteles kártérítéssel kompenzálni, akkor sem maradunk teljesen magunkra, hiszen az utazási iroda továbbra is felelős értünk, segítenie nekünk ebben az esetben is köteles. 

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a közösségi oldalakon felbukkanó különböző ajánlatok és erre létrejött zárt csoportok kecsegtető utazásait foglalják le, ezzel hatalmas kockázatnak kitéve magukat. Ebben az esetben nem lehetünk biztosak abban, hogy kihez kerül a pénzünk, hivatalos-e (vagy egyáltalán létezik-e) az adott cég és hogy egyáltalán kapunk-e szolgáltatást a pénzünkért cserébe. Bármilyen személyes kontaktus és fizikai szerződés aláírása nélkül sose fogadjunk el utazási ajánlatot, ha nem szeretnénk komoly összegeket veszíteni. 

Az bejelentett utazásszervezők tevékenysége rengeteg szabályhoz és feltételhez kötött, például rendelkezniük kell egy olyan vagyoni biztosítékkal, amely az utasok védelmére szolgál olyan esetekben, mint például a vészhelyzet esetén felmerülő korai hazautazás, a kényszerű külföldön tartózkodás finanszírozása és a befizetett részvételi összegek visszatérítése. Azonban, ha nem hivatalos utazási irodával szerződtünk, erre a pénzügyi védelemre nem számíthatunk, vészhelyzet esetén pedig csak saját magunkra számíthatunk. 

Kritikus tehát, hogy milyen utazási irodát választunk nyaralásunk megszervezéséhez, hiszen nem csak a pénzünk veszhet el, de akár kint is ragadhatunk egy idegen országban, vagy könnyen szállás nélkül maradunk, már ha egyáltalán eljutunk úticélunkra. Legyünk gyanakvóak tehát, amikor utazási irodát választunk, ellenőrizzük többször is, hogy megbízhatunk-e benne, ha nem szeretnénk pórul járni. 

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy hivatalosan bejelentett és megbízható utazásszervezővel szerződtünk, akkor sem szabad megfeledkeznünk a megfelelő utasbiztosításról, hiszen az utazási irodák hatóköre nem terjed ki többek között sem balesetbiztosításra, sem pedig az esetleges orvosi kezelések költségeire.  

Következő cikkünk: Mire figyeljünk az utazási szerződéssel kapcsolatban?