Milyen bőröndöt vigyek magammal utazáshoz?

Repülőút során igen fontos döntés, hogy kézitáskát, hátizsákot vagy bőröndöt viszünk magunkkal. Befolyásolja az utazás időtartama, a holmijaink mennyisége és mérete, és az adott repülőtársaság szabályai. Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, melyeket érdemes megfogadni, mielőtt elkezdünk csomagolni az utazásra!

 

borondok-(1).jpeg

 

Milyen bőröndöt vigyünk?

A legkényelmesebb megoldás a gurulós bőrönd, mely szépen követ minket mindenhová, és a ruháink sem gyűrődnek össze benne és mivel kellően széles a méret választék, így jól tudunk igazodni a társaságok által megadott poggyászméretekhez. A legtöbb légitársaság engedélyez a jegy mellé egy kézipoggyászt ingyenesen, melyet felvihetünk a fedélzetre magunkkal. Viszont ezt csak szigorú szabályok mellet tehetjük, így utazás előtt nézzük meg, hogy a bőröndünk passzol-e az elvárásokhoz.
 

A Wizz Air legfeljebb 40x30x20 cm, a Ryanair pedig maximum 40×20×25 cm nagyságú kézipoggyászt engedélyez. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nagyobb csomagot nem vihetünk, csupán az felár köteles. Ha tisztában vagyunk a megfelelő méretekkel, akkor már csak az anyag választásban kell dűlőre jutni. A puha fedelű bőrönd mellett szól, hogy nem törik és csomagolásnál többet enged, így több ruha fér bele, a kemény külsejű azonban strapabíróbb, így, ha gyakran utazunk akkor érdemesebb egy ilyen típusú bőröndre beruházni.

Amennyiben rövidebb útra készülünk, elegendő lehet egy kézipoggyász telepakolása. Ezen táska gépre való felvitele ugyanis a legtöbb repülőtársaságnál ingyenes, így nem kell felárat fizetnünk a poggyászra, a legfontosabb holmik pedig ebbe a táskába is kényelmesen beférnek. 

 

Mire érdemes figyelni?

Lista

Annak érdekében, hogy semmi ne maradjon otthon, érdemes indulás előtt listát készíteni az utazáshoz szükséges dolgokról. Legjobb, ha két külön listával is készülünk: egy a feladott bőröndbe kerülő tárgyaknak, egy pedig a kézipoggyász bepakolására. Ne feledkezzünk meg az olyan szükséges alap felszerelésekről, mint a fájdalomcsillapító, a telefontöltő és a papírzsebkendő.

Kozmetikumok

Repülős utazás esetén fontos figyelembe venni, hogy a járatra csak megadott mennyiségű folyadékot vihetünk fel. Sokan pórul járnak, és azt tapasztalják, hogy szeretett parfümjeik és kozmetikumaik kiöntésre kerülnek a reptéri biztonsági ellenőrzés során. A biztonság kedvéért érdemes beszerezni újratölthető flakonokat, melyek űrtartalma nem éri el a felvihető mennyiséget. Indulás előtt ajánlott átgondolni, mely pipere felszerelések nélkülözhetetlenek utunk során, ezzel elkerülve a felesleges darabok bepakolását. A tusfürdők és a samponok például a legtöbb szállodában alapfelszereltségnek számítanak, így ezeket nyugodt szívvel otthon hagyhatjuk. Fogkrém és kézkrém, testápoló esetében válasszunk kis,  kiszerelést: az utazó méretű darabok a legtöbb drogériában megtalálhatók. 

Ruhák

Indulás előtt alaposan tájékozódjunk a célország időjárási viszonyairól, ezzel elkerülve a felesleges ruhák cipelését. A vastag pulóverek, kabátok ugyanis a nagy hely elfoglalása mellett bőröndünk súlyát is megnövelik, így előfordulhat, hogy plusz pénzt kell majd fizetnünk a nehéz poggyászra.

Értékek

Alapszabály, hogy értéktárgyainkat ne tegyük a feladható bőrönbe, mindig tartsuk őket a repülőgépre felvihető kézipoggyászunkban. A bőrondünkbe pakolt személyes holmijaink maximális védelme érdekében szerezzünk be számzáras lakatot, mellyel lezárhatjuk a csomagot. A reptéren van lehetőség a bőrönd fóliázására, mely a tárgyakon kívül csomagunk külsejét is megvédi a sérülésektől.

Iratok

Akárhová is utazunk, az iratok azok a kellékek, melyeknek megléte elengedhetetlen. A kellemetlen helyzetek megelőzése és a teljes biztonság érdekében érdemes fénymásolatot készítenünk az utazáshoz szükséges okmányokról.

Bőrönd megjelölése

Előfordulhat, hogy az utazásra a repülőgépünk több utasa is a miénkhez hasonló bőrönddel érkezik, így megeshet, hogy csomagunkat érkezésnél elcseréljük valakivel. Ennek megelőzése érdekében szerezzünk be jól látható jelölőt, melynek segítségével biztosan meg tudjuk különböztetni a bőröndünket. 
 

Bármennyire is vagyunk körültekintőek az utazás során, váratlan helyzetek sajnos mindig adódhatnak. Gondoljunk biztonságunkra, és indulás előtt ne felejtsük el megkötni a megfelelő utasbiztosítást a biztonság és a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében!


Következő cikkünk:
Nemzeti parkok Európában