Milyen szálláshely típust válassz a nyaraláshoz?

Az utazás fontos pontja, annak az eldöntése, hogy hol szállunk meg. Számtalan utazási iroda, weboldal, millió féle szállás és az idővel kialakult kapcsolatok is segítenek a választásban. Azonban mi van, ha eddig nem volt lehetőséged sokat utazni és kicsit el vagy tévedve ebben a nagy zajban? Összeszedtünk egy pár tippet a szállástípus kiválasztásához.

Szallashely-kivalasztasa-(1).jpeg

Úticél, tervek, programok

A szálláshely kiválasztásában a legfontosabb annak a meghatározása, hogy hova mész, illetve mit tervezel csinálni. Tipikusan a szállodák szélesebb körű ellátást biztosítanak, nagy valószínűséggel programokat is tudnak ajánlani. Azonban ez gyakran elég magas árcédulával is jár. Azonban üzleti útnál, vagy olyan speciális alkalmakkor, mint például a nászút lehet, hogy érdemes ezt megfizetni, ezzel minimálisra csökkentve a stresszt.

A magánszállásadók előnyei

Nem becsülhetjük le azonban a magánszálláshelyeket sem. Ezek egyre inkább szaporodnak, főként a nagyobb városok közelében, de szinte mindenhol több tucat, magánemberek által működtetett szálláshely közül választhatunk. Itt ugyan lehet, hogy nincs szoba szervíz, vagy nem tisztítják ki éjjel a cipőnket, azonban például egyre gyakoribb, hogy kérhetünk reggelit. Árban jóval a szállodák alatt érhetőek el ezek a szállások, a helyi tulajok pedig egy más típusú megismerést tesznek lehetővé. Szállásadóinkkal beszélgetve lehetővé válik, hogy a helyi kultúrát közelebbről megismerjük, illetve olyan tippeket kapjunk a városnézhez, programokhoz, amiket nem kifejezetten csak turisták számára találtak ki, hanem a helyiek kedvelt időtöltései közé is tartoznak.

Önállóság és kényelem

Gyakori, illetve családdal utazók körében kifejezetten kedvelt szállástípus az apartman. Ezek lényegében önálló háztartások, gyakran teljesen külön épületekben. Elérhető a konyha, ami főként hosszabb nyaralásoknál nagy előny, illetve az izoláltság miatt nyugalomban, a saját kényelmi igényeinek megfelelően tudunk feltöltődni. Horvátországban kifejezetten elterjedt szállástípus, azonban arra minden esetben oda kell figyelni, hogy az apartman típus csupán azt jelenti, hogy a szálláshely önellátásra alkalmas, tehát fürdővel, konyhával felszerelt. Előfordul, hogy egy épületen, vagy akár szállodakomplexumon belül több apartman is található, ezért, ha önálló házra vágyunk, akkor érdemes a képek alapján, vagy a szállásadótól tájékozódni.

Az utazás előtt azonban ne feledkezzünk el az utasbiztosításról! Bárhol is szálljunk meg, a váratlan események elleni védelem nem része a szállás árának.