Mire figyelj a helyi élővilággal kapcsolatban?

Üdülés során fontos, hogy alaposan tájékozódjunk a helyi élővilág sajátosságairól és felkészüljünk az esetleges veszélyekre. Ugyanakkor tartsuk tiszteletben a természeti környezetet és maximálisan ügyeljünk annak megóvására.

helyielovilag-(1).jpeg

Mindig figyeljünk a helyi elővilág speciális veszélyeire figyelmeztető táblákra, jelzésekre, ezekkel megelőzhetjük a kellemetlenségeket.

Az utazás előtt, főképpen ha egzotikus országba utazunk, egyeztessünk a háziorvossal a szükséges és választható védőoltásokról.

A nyári vakációk során érdemes szunyogriasztót beszereznünk, illetve csípések és marások elleni kenőcsöt/gyógyszert magunkkal vinnünk. A rovarcsípésre, kullancscsípésre fel kell készülni. A kullancscsípésnél a legfontosabb, hogy mihamarabb távolítsuk el a vérszívót, erre a célra legyen nálunk néhány speciális kullancskiszedő csipesz! A rovarcsípés után kialakuló viszketés és bőrpír esetén helyileg alkalmazható vény nélküli készítmények használhatók, melyek hűsítik, nyugtatják a bőrt és enyhítik a viszketést. Enyhe allergiás reakció csillapítására célszerű kalcium pezsgőtablettát vinni.

Az állatok természetes előhelye az erdő és a víz. Ezeken a helyeken alkalmazkodnunk kell az anyatermészet szabályaihoz. Tájékozódjunk a helyi vízi élővilág sajátosságairól, veszélyeiről. A nyaralás előtt az elsősegélyt nyújtó helyszínek hollétéről szerezzünk információkat, hogy probléma esetén azokat könnyen fel tudjuk keresni.

Ha nem homokos vízparton járunk, érdemes gumicipőt húznunk, az éles kövek, kavicsok okozta sérülés elkerülése végett. Erdei túra esetén zárt cipő és ruházat használata ajánlatos. Mindig a kijelölt útvonat kövessük, hogy ne érjen minket váratlan meglepetés.

Írjuk fel a gyakran szedett gyógyszerek hatóanyagának nevét, amit szükség esetén be tudunk szerezni, hiszen nem biztos, hogy külföldön is ugyanazon a márkanéven vásárolható meg a gyógyszerünk. A megérkezés után derítsük fel a nyaralóhely egészségügyi helyszíneit, keressük meg a patikát, tájékozódjunk az orvosi ellátásról, legyenek felírva a szükséghelyzetben hívható telefonszámok (mentő, orvos).

Mindig a szeretteink és a saját biztonságunk legyen az első! Kössön nálunk utasbiztosítást, ezzel felkészülve minden eshetőségre!

Következő cikkünk: Fontos tudnivalók a tengeri élővilágról