Mire figyelj oda külföldi önkéntes munkavállalásnál?

Egyre többen választják külföldi utazásuk céljául az önkénteskedést, amely nem csak önzetlen segítség, de más kultúrák megismerésére is kiváló lehetőség. Azonban, mint minden külföldi utazásnál, ezesetben is vannak olyan ismeretlen területek és kérdések, amelyekről jobb előre alaposan tájékozódnunk.

Mire_figyelj_oda_a_kulfoldi_onkentes_munkavallalasnal-(1).jpeg

Mi szükséges ahhoz, hogy önkéntes munkát vállalhassunk külföldön?

Minden szervezet más feltételekkel várja az önkénteseket, ám a legkönnyebb dolgunk akkor lesz, ha a Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) programjain veszünk részt. Annak, aki kapcsolódni szeretne az Európai Önkéntes Szolgálathoz, ezt legegyszerűbben civil szervezeteken keresztül teheti meg. A legtöbb ilyen küldő szervezet nem köti sok feltételhez a jelentkezést, általában nem szükséges hozzá előképzettség, diploma vagy nyelvvizsga sem. Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy legalább egy társalgási szintű angol tudás nem árt, hiszen szót kell értsünk a fogadó szervezet tagjaival és a többi önkéntessel. A 18 éves minimum korhatár viszont mindig jellemző, tehát felnőtt korúnak kell lennie annak, aki külföldön szeretne önkéntes programban részt venni. 

Milyen szervezetekhez érdemes csatlakozni?

Természetesen nem kötelező az EVS-en keresztül jelentkeznünk, viszont ajánlott, ha nem rendelkezünk szakirányú végzettséggel, vagy 25 év alattiak vagyunk, hiszen az UNICEF-nél például ezek követelmények. Az Egyesült Nemzetek Önkéntesei nevű szervezet az európai szervezeteket köti össze a világ többi pontján lévő szervezetekkel, így ha rajtuk keresztül keresünk önkéntes lehetőségeket, akár más kontinensen is szerencsét próbálhatunk. Ha katasztrófa sújtotta területeken szeretnénk segíteni, akkor pedig a Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest fog bennünket ilyen területekre irányítani. 

Mire_figyelj_oda_a_kulfoldi_munkavallalasnal2.jpeg

Külföldi önkéntes utak szervezetek nélkül

Ha azonban saját utunkat járnánk, akkor a WWOOF és a Workaway nevű adatbázisokon keresztül is szerencsét próbálhatunk. Előbbi a környezetvédelem, állatvilág és fenntartható életmóddal kapcsolatos önkéntes programokat kínál, míg a Workaway rengeteg különböző kategóriákkal szolgál, állatok gondozásától kezdve, nyelvoktatáson keresztül egészen akár a vendéglátásig. Mindkét oldalon egy részletes regisztráció és éves díj befizetése után már válogathatunk is a több ezer ország és program közül világszerte. Az önkénteskedés mindenképpen egy kiváló lehetőség arra, hogy akár a világot is bejárjuk, miközben folyamatosan új kultúrával és új emberekkel találkozunk utunk során és segítjük azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. 

Önkénteskedés célú utazásunk során se feledkezzünk meg utasbiztosítás kötéséről, hogy mi ne szoruljunk segítségre, ha nem várt esemény következne be!

Következő cikkünk: Buszos utazások olcsón

 

Forrás: https://novekedes.hu/utazas/onkenteskent-be-lehet-jarni-az-egesz-vilagot