Mire van szükséged egy hegyi kiránduláshoz?

A friss hegyi levegő, a csend, a nyugalom és a természet közelsége mind olyan előnyök, amelyekkel egy hegyi kirándulás kecsegtet. Nem a legnépszerűbb módja a kikapcsolódásnak, ám ha megfelelően felkészülünk rá, akkor mindenféle aggodalom nélkül egy tökéletes aktív pihenés élményével gazdagodhatunk. 

hegyikirandulas-(1).jpeg

Bár sok mindentől függ, hogy mit érdemes magunkkal vinni egy ilyen kirándulásra, azért akad néhány olyan felszerelés, amely időjárástól, időtartamtól és helyszíntől függetlenül hasznos lehet számunkra. Mindenképpen hozzáértő oldalról tájékozódjunk a szükséges felszerelésekről, így nem érhet meglepetés a túra során.

Az első és legfontosabb, hogy mindig készüljünk fel az esetleges sérülésekre, hiszen könnyű megbotlani vagy megcsúszni a hegyekben. Ezért ragtapasz, kötszer, sebfertőtlenítő, alapvető gyógyszerek mindig legyenek nálunk, illetve gondoljunk ruháink épségére is és tartsunk magunknál tűt, cérnát, ha esetleg gyors javításra van szükség egy esés után. 

Természetesen szükség lesz egy hátizsákra, amelybe mindezt pakolhatjuk és ha nem szeretnénk, hogy esetleg elázzon táskánk tartalma, szerezzünk be hozzá esővédőt is. Ne csak táskánknak, de magunknak is pakoljunk el esőkabátot és meleg öltözetet, váltózoknit is időjárástól függetlenül, hiszen a magasabb hegyi szakaszoknál hamar le tud hűlni a levegő és ilyenkor a nedves ruhák hamar ellenséggé válnak. Ma már nem is kell külön említést tenni a mobiltelefonról, hiszen mindig nálunk van, azonban, ha valamiért cserben hagyna minket, nem árt bizonyos funkcióit eszközökkel pótolni: zseblámpa, térkép mindig legyen nálunk vészhelyzet esetére!

Ne feledkezzünk meg a szükséges enni- és innivalóról sem, illetve bicska is mindig legyen a házizsákunkban, ha esetleg az étel felvágásához szükség lenne rá. Vigyázzunk bőrünkre is, a nap sokszor még árnyékban is veszélyes lehet, ezért kenjük magunkat rendszeresen naptejjel. Szükség lehet zsebkendőre és WC papírra is, ezekről nem érdemes elfeledkezni. 

Nagyobb felkészülést igényel, ha több napos hegyi kirándulást tervezünk és menedékházban vagy sátorban töltjük el az éjszakát/éjszakákat. Utóbbi esetében a sátorhoz a hálózsák, polifoam és vízhatlan zacskók, szárításra alkalmas kötelek bepakolása elengedhetetlen. Ezen kívül sokkal nagyobb hátizsákra lesz szükségünk, amelybe több napi felszerelés és élelmiszer is elfér. Elengedhetetlen a tisztálkodószerek és törölköző bepakolása, illetve az előre előkészített élelmiszerek csomagolása, legjobb, ha konzervekkel készülünk. Természetesen a menedékházak sokkal kényelmesebb szálláshelyet biztosítanak számunkra, ezért, ha nem ragaszkodunk a szabad ég alatti alváshoz, ezt az opciót válasszuk. 

Minden másra pedig rendelkezésünkre áll a családi és csoportos utasbiztosítás, amely távolról vigyáz ránk kirándulásunk alatt, hogy nekünk csak a kikapcsolódásra kelljen koncentrálnunk. 

Következő cikkünk: Utazás háziállattal