Moeraki teknőskövei Új-Zélandon

Az új-zélandi Koekohe strandra érkező turistákat egészen különleges látvány fogadja. Az itt található Moeraki sziklák, köznevükön Moreaki teknőskövek szokatlanul szabályos, csaknem gömb alakú vagy lekerekített sziklaalakzatok, melyek egészen pontosan az új-zélandi Moeraki és Hampden települések között az otagói tengerparton lelhetőek fel. De vajon hogyan alakultak ki ezek a furcsa, teknősökre emlékeztető alakzatok?

A képen kültéri, szikla, hegy, természet látható

Automatikusan generált leírás

A maorik legendája úgy tartja, hogy a sziklák egy ezer évvel ezelőtti hajótörésből származó rakomány darabjai, egy szerencsétlenül járt óriás vitorláskenuból, az Areiteuruból kiesett tárolóedények, lopótökök lennének. A sziklaalakzatok az 1850-es évekből származó leírások alapján kezdtek a köztudatba kerülni, azóta a hely kedvelt turistalátványossággá vált.

A Moeraki gömbsziklák Új-Zéland Déli-szigetén, Oamarutól 40 km-re délre, Moeraki és Hampden települések közötti partszakaszon figyelhetők meg. Egyesével vagy csoportosan helyezkednek el. A tenger hullámai és az erózió mossák ki azokat a partfalat alkotó puhább üledékes kőzetből. Az 1848-ban W.B.D. Mantell által készített, a partot ábrázoló rajzon sokkal több szikla látható. A sziklaalakzatok szürkés színű, gyakran igen szabályos gömb alakú, de mindenképpen feltűnően kerek, nagyméretű, három métert is elérő átmérőjű konkréciók. Koruk mintegy 65 millió év, és nem abrázió vagy szél formálta őket, hanem az igazgyöngy keletkezéséhez hasonló folyamat által, karbonátok héjas kristályosodásával jöttek létre.

Sok szikla nem csak külsejében hasonlít a teknősökhöz, számos szikla belsejében teljes épségében megőrzött teknőscsontvázak, tengeri csigák és kihalt hüllők maradványai találhatók. sziklákon az erózió következtében teknőspáncélhoz hasonló mintázatok láthatók. Érdemes felfedezni ezeket az egyedülálló természet alkotta sziklákat!

Otago régiója Új-Zélandon

A vidék Új-Zéland második legnagyobb területű régiója, amely a Déli-szigeten terül el. Székhelye Dunedin városa, amely fontos történelmi, kulturális és földrajzi jelentőséggel bír. A régió területén a teknőskövek mellett számos látnivaló található. Egzotikus tengerparti szakaszok, festői hegyek, zöldellő erdők, bájos kis városkák, vendégszerető helyiek és ínyenc gasztronómia. 

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Kliluk pöttyös tava, Kanada