Montenegró pénzneme

Montenegró pénzneme az euró. Jelenleg huszonöt európai országban – és bizonyos esetekben például Iránban, Észak-Koreában, Zimbabwében – fizethetünk euróval, ez Montenegró pénzneme is, annak ellenére, hogy a Dél-Európában fekvő balkán ország egyelőre nem tagja az Európai Uniónak. Még lehetnek, hiszen jelentkeztek a tagok közé, ám az euró bevezetésével nem várták meg a tagfelvételt. Gondoltak egyet, és úgynevezett „de facto” módon kezdték el használni a koszovóiakhoz hasonlóan, erről az Unióval nem volt külön megállapodásuk – akkor döntöttek emellett, amikor megszűnt a német márka.

50-euro-(1).jpeg

Pénzváltás Montenegróban

A fentiek miatt Montenegró pénzneme nem teljesen egységes, lehet fizetni szerb dinárral és egyéb elfogadott nyugati pénzekkel is – a hivatalos helyeken azonban csak az euró számít. Ez a helyzet természetesen kedvez a pénzváltóknak, akik csakúgy, mint a legtöbb országban, megpróbálnak ebből előnyt, anyagi hasznot faragni. Minden váltásnál ajánlott alaposan átszámolni az arányokat, és ha lehet, több helyen is utánanézni a lehetőségeknek, ha Montenegróban kényszerül valaki erre. Ahogyan máshol, itt is érdemesebb hivatalos helyeket igénybe venni, ilyenek a bankok, a posták, a hiteles pénzváltók – az utcán alkudozva bele lehet szaladni egy átverésbe.

Ahol lehet, ajánlott bankkártyával fizetni, de ez legtöbbször csak a fejlettebb területeken megoldható, a kisebb falukban szinte esélytelen. Az árakat is figyelni kell, olykor jelentős és indokolatlan különbségek adódhatnak közöttük. Egy kis matekozás javítja majd az esélyeket minden turista számára!

A valuta váltás mellett a másik legfontosabb intéznivaló utazás előtt a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása!

Következő cikkünk:
Bulgária pénzneme