Mozaikpadló a Tazmán-félszigeten

A Tasmánia partjainál húzódó Tessellated Pavement, vagyis a világ legnagyobb mozaikpadlója egy igazán különleges természeti képződmény, amely erózió révén jött létre. A kisebb darabokra töredezett föld apránként omlik a tengerbe, ami a tektonikus mozgások mellett a homok és a hullámok felszínformáló erejének köszönhető. Úgynevezett mozaikpadló nem csupán itt, Eaglehawk Neck-nél található, hanem a világ más pontjain is, azonban itt a legjellegzetesebb és a legnagyobb kiterjedésű.

A képen kültéri, égbolt, víz, tengerpart látható

Automatikusan generált leírás

A tasmániai mozaikpadló tökéletes példa arra, hogy a természet mennyire hatalmas erőket mozgat meg percről percre, de ezt mégis hihetetlen csendben és láthatatlanul teszi. Az ősi elemek folyamatosan formálják, alakítják bolygónk arcát, helyenként igazán egyedülálló ábrázatot varázsolva rá. Egyetlen maradandó jele ezen erők munkálkodásának, az utánuk maradt szokatlanabbnál szokatlanabb felszíni képződmények.

Az erózió szűkebb értelemben a csapadékvíz, tágabb értelemben a víz és a jég, általános értelemben minden felszíni erő a felszínt pusztító munkája. A lepusztított anyagot a víz (stb.) elszállítja, és származási helyétől többé-kevésbé messze rakja le: a lerakás folyamata az akkumuláció. A jég pusztító munkája a jégerózió, a szélé a defláció. A természetes erózió leglátványosabb megnyilvánulása a völgyek bevágódása.

Mit érdemes tudni Tasmániáról?

Tasmania (a magyarban meghonosodott ejtése Tazmánia), korai európai nevén Van Diemen Föld Ausztrália legnagyobb szigete, amelyet Ausztráliától délkeleten a kb. 200 km széles Bass-szoros választ el. Új-Zéland a sziget keleti csücskétől kb. 1500 km-re keletre található. Tasmániát a Déli-óceán és a Tasman-tenger övezi, és több apró sziget veszi körül. Tasmánia Ausztrália legkisebb területű szövetségi állama. Népessége 2008 decemberében meghaladta a 500 000 főt, területe 68 332 km², melynek 40%-a védettség alatt áll, 20%-a pedig a világörökség része. A sziget, azaz Tasmánia szövetségi állam fővárosa Hobart. Ez a sziget délkeleti, a leglakottabb részén található. Tasmánia meglátogatására a legjobb időzítés januártól márciusig tart. A sziget turisztikai szempontból egyértelműen a természeti szépségekről, a nemzeti parkok meglátogatásáról szól, legnagyobb vonzerejét természeti értékei teszik ki.

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Moeraki teknőskövei Új-Zélandon