Nápoly metropolisza

Nápoly Dél-Olaszország legnagyobb városa, Kampánia régiójának székhelye. Nápoly lakossága körülbelül egymillió fő, ezzel Róma és Milánó után a harmadik legnagyobb olasz település. A város környékének egyedülállóan gazdag történelme és kulturális élete van. Híres a népszokásairól és konyhájáról, ahogyan köztudott, Nápoly a pizza szülőhazája. A nápolyi nyelv (napulitano), Olaszország egyik leggazdagabb és legszínesebb regionális nyelve, mely sok jellemzőjében eltér a hivatalos olasz nyelvtől. Történelmi jelentősége, valamint kiemelkedő gazdasági teljesítménye révén Nápolyt Dél-Olaszország nem hivatalos fővárosának tartják.

A képen víz, természet, napnyugta, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

A térség fő látványosságai közé tartozik a Cappella Sansevero kápolna, a Duomo katedrális, a Királyi Palota, illetve Pompeji és Herculaneum romvárosai. Nápoly utcáinak hamisíthatatlan mediterrán hangulata igazán vonzó. 

Nápoly a hasonló nevű öböl északi partján fekszik, a Campaniai-síkság dél-keleti részén. Az itt található kivételes természeti látnivalók közé sorolható a Nápolyi-öböl felett magasodó Vezúv és környéke. A település dél-keleti városrészei a Vezúv lejtőjére kapaszkodnak fel, amely észak-kelet és keleti irányban a síkság irányában terjeszkedik, enyhe lejtőit pedig a Capodimonte-domb 163 méteres magaslata szakítja meg. 

Érdekesség, hogy az ókori Neápolisz, amelynek maradványai ma is láthatók a Vomero-dombtól délre, a Nápolyi-öböl partján alakult ki. Az első lakosai, az alapító görögök négyzethálós utcaszerkezetet alakítottak ki, amely ma is visszatükröződik az utcák elrendezésében.

Napoli Sotteranea, azaz Földalatti Nápoly a neve a város alatt húzódó barlangrendszernek, melyet egykori vízvezetékek, katakombák, alagutak együttese alkot. Kialakulását elsősorban a vidék geológiájának köszönheti, ugyanis a Vezúv és a Campi Flegrei vulkánjainak hamuja által létrehozott tufarétegekre települt, amely könnyen bányászható, de ugyanakkor ellenálló kőzet, így ideális építőanyag. A barlangrendszer egy része látogatható

Nápoly térségében a nyári hónapok alatt élvezhetjük a legmelegebb időjárást, a hőmérséklet ilyenkor eléri a 28-30 C fokot. Ebben az időszakban a tengervíz 28C fok körülire melegszik fel. A leghűvösebb hónap a január, a legtöbb csapadékra pedig novemberben lehet számítani.

Olaszország varázslatos nyaralóhelyei felfedezésre várnak! Utazás előtt mindig gondoljunk a biztonságunkra és kössük meg az ideális utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
Neszebár, Bulgária ékszerdoboza


[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']