Nemzeti parkok Európában

Amikor a nyaralást tervezzük, hajlamosak vagyunk csak a nagyvárosok és a vízpartok adta csodákra koncentrálni és könnyen elfeledkezünk az egyéb látnivalókról, például a nemzeti parkokról. Pedig izgalmas, és elbűvölő lehetőségeket kínálnak, akár családdal, akár barátokkal vágunk neki az utazásnak. Igazán közel kerülhetünk az ország élővilágához, és akár már egy óra séta is felfrissülést nyújthat a testünknek és a lelkünknek egyaránt. Íme, a legszebb nemzeti parkok Európa-szerte, amelyek biztosan téged is ámulatba ejtenek majd!

szloven-nemzeti-park-(1).jpeg

Pembrokeshire Coast, Egyesült Királyság

Igazán különleges látványt kínál az Egyesül Királyság nemzeti parkja, a Pembrokeshire Coast, ahol varázslatos kontrasztot alkot a tenger kékje és a part barnás-zöldes árnyalata, melyet akár 186 mérföld hosszú gyalogösvényen végig is járhatunk. A nemzeti park tökéletes kiindulópont ahhoz, hogy felfedezzétek Wales gyönyörű délnyugati partjait. A meredek sziklák, a festői szépségű tájak, a távoli partok minden szempárt elbűvölnek. Érdekesség, hogy a Pembrokeshire Coast Nemzeti Park az Egyesült Királyság egyetlen tengerparti nemzeti parkja. A parkban az állatvilág kedvelői is találnak izgalmakat, hiszen a partszakasz telis-tele van ritka tengeri madarakkal. Vegyetek fel túrabakancsot és fedezzétek fel a több, mint 200 négyzetméteres környezetvédelmi területet!

Plivicei Nemzeti Park, Horvátország

A Plitvicei Nemzeti Park a Plitvicei tórendszert foglalja magában, amely kétségkívül az egyik legszebb természeti jelenség Horvátországban. A Plitvicei Nemzeti Park Horvátország első nemzeti parkja 1949 óta, azóta pedig az UNESCO is felvette a Világörökségi listára. A lenyűgöző tórendszer egy meseszép völgyben található, melyet sűrű bükkös-, fenyves- és borókaerdős hegyek öveznek. A park a smaragdzöld színű, 16 különböző méretű tóról híresült el, amely a mésztufa rétegződésének eredményeképp alakult ki. A nemzeti park nincs messze hazánktól, mégis olyan mesevilágba ér az, aki odalátogat, hogy mindenképp érdemes kormányt ragadni és felfedezni a területet!

Saxon Switzerland, Németország

A Saxon Switzerland, azaz a Szász Svájc nevezetű Nemzeti Park neve ellenére nem Svájcban, hanem Németországban, Drezdához közel terül el. Különlegessége a hatalmas kőképződmény, mely napnyugtakor lélegzetelállítóan gyönyörű látványt nyújt. A hatalmas Nemzeti Parkban 400 km hosszú túraútvonal, számos hegyi étterem és mintegy 50 km kerékpárút található. A nemzeti park egyik fő látványossága a Malersweg, azaz a festő útja, amely egy jól kiépített ösvényen vezeti körbe a túrázni vágyókat. A híres Basel híd kiemelkedően szép látványt nyújt a festői szurdokok, a grandiózus sziklaköltemények, a dús növényzet és tiszta környezet közepén, így nem véletlen, hogy évente több ezer turista választja a nemzeti parkot kiránduló helyszínként. 

Belluno Dolomites Nemzeti Park, Olaszország

Olaszország is rejteget hasonló szépségeket, ilyen például a Belluno Dolomites Nemzeti Park, amely különleges hangulata miatt közkedvelt kirándulóhely. A levegő olyan tiszta, hogy a hegycsúcsok látványát is szabadon élvezhetjük. A Dolomiti Bellunesi Nemzeti Park egy nemzeti park az észak-olaszországi Belluno tartományban, Veneto városában. Az 1988-ban alapított nemzeti park az UNESCO által 2009-ben a Világörökség részévé nyilvánított Dolomitok "Pale di San Martino - San Lucano - Dolomiti Bellunesi - Vette Feltrine" szakaszába tartozik. A nemzeti parkból csodálatos panoráma nyílik a Dolomitok impozáns csúcsaira, és az azt körülölelő élénkzöld környezetre. 

Ordesa Nemzeti Park, Spanyolország

Végül pedig nem maradhat ki a sorból a spanyol Ordesa Nemzeti Park, mely szintén varázslatos tájakat tartogat a látogatók számára. Az Ordesa-völgyet több száz méter magas kőfalak szegélyezik, ezzel védve az igen gazdag élővilágot, és csodálatos vízeséseit. Az Ordesa és Monte Perdido Nemzeti Park az észak-spanyolországi Huesca tartomány egyik védett területe. A Franciaországgal közös Pyrénées–Mont Perdu világörökségi helyszín részét képezi. A nemzeti parkban minden megtalálható, amit csak a szem kíván: vízesések, élénk növényzet, csodálatos tavak és természetesen az azokat körülölelő hatalmas hegycsúcsok, amelyek igazán mesebelivé varázsolják a területet.

Bármelyik csodálatos helyszín is nyerte el a tetszésetek, a nemzeti parkok látogatása előtt fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása! Ne feledjétek: a biztonság az első! 

Következő cikkünk:
Repülőjáratok