Neszebár, Bulgária ékszerdoboza

Neszebár Bulgária egyik legrégebbi városa, mely a Fekete-tenger partján helyezkedik el egy festői félszigeten. Az autentikus atmoszférájú üdülőhely mindig is népszerű úti cél volt a turisták körében, legyen szó nászútról, családi nyaralásról vagy baráti kiruccanásról – ez a város az elmúlt évtizedekben töretlenül nagy kedvencnek számított a mai napig. Érdekessége, hogy Neszebár óvárosa 1983-tól az UNESCO Világörökség része, hiszen történelme során rengeteg kultúra építészete jelent meg és maradt meg a térségben, majdnem mind kiváló állapotban. Neszebárban sétálva az embert szinte beszippantja a régi korok világa, miközben a kék tengeren hasító hajók és vitorlások emlékeztetnek arra, mely évben is járunk épp. 

Gyakran nevezik Neszebárt a Fekete-tenger gyöngyszemének, amely nem áll távol a valóságtól. Neszebár látnivalók terén rendkívül színes: régi bizánci stílusú templomokat, többezer éves műemlékeket és különböző kultúrák ókori romjait fedezhetjük fel egy helyen, ha idelátogatunk. Ha tovább szeretnénk felfedezni ennek a félszigetnek az történelmi és építészeti kincseit, érdemes ellátogatnunk Eleuszi Szűz Mária templomának romjaihoz vagy a Mihály- és Gábriel arkangyal-templomokhoz is. 

Ha inkább a pihenés és fürdés vonz bennünket Neszebárban, akkor sem kell csalódnunk, hiszen a gyönyörű tiszta kék tengervízben is óraszám úszkálhatunk, sőt, kisgyermekes családok számára is biztonságos választás, hiszen bizonyos partszakaszok lassabban mélyülnek. Mindemellett kiváló éttermek és bárok állnak itt rendelkezésünkre, hogy kipróbáljuk a helyi specialitásokat, de akár a többféle nemzetközi konyha kínálatából is válogathatunk.

Neszebár időjárása a májustól és szeptemberig tartó időszakban teljesen ideális nyaraló körülményeket biztosít az ideutazók számára. A nyári szezonban napos és meleg idő vár itt bennünket, és akár a 30 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. A meleghez a tengervíz is kellőképpen illeszkedik, ami ilyenkor kellemes 26 fok körüli hőmérséklettel várja azokat, akik kicsit lehűlnének a szárazföldi forróság után. Mindenképpen a nyári hónapokban érdemes idelátogatni, hiszen télen akár 10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és több csapadékra is számíthatunk ilyenkor. Ez a kontraszt okozza azt is, hogy az átlag éves hőmérséklet 15 fok körül mozog, ez pedig az óceáni éghajlati hatásoknak köszönhető.

Mindenkit tárt karokkal vár a festői Neszebár, ám mielőtt útnak indulnánk, hogy felfedezzük magunknak, gondoskodjunk az utasbiztosítás megkötéséről is!

Következő cikkünk: 
Nyaralás az Isztriai-félszigeten