Nyaralás az Isztriai-félszigeten

Az Isztriai-félsziget, röviden csak Isztria az Adriai-tenger egyik nagy félszigete, mely háromszög alakban nyúlik a tengerbe. Területén ma Szlovénia és Horvátország osztozik, de nem csak ez alapján tagolhatjuk, hanem természetföldrajzi szempontból is: a mediterrán, tengerparti szakaszra és a hegyvidékes, festői Belső-Isztriára. Varázsának egyik titka, hogy az Isztriai-félsziget belső vidéke sokakat emlékeztet Olaszország egyik legszebb tájegységére, Toszkánára. Olivaligetek, tölgyerdők, mediterrán borvidékek, hangulatos települések és hegytetőre épült falvak lelhetőek fel környékén.

A képen víz, égbolt, kültéri, szék látható

Automatikusan generált leírás

Isztria partja a horvát tengerpart legészakibb szakasza, az országban a területe 2820 km², s nagyjából háromszög alakú. Savudrija, Umag, Novigrad, Poreč, Vrsar, Rovinj, Póla, Medulin, Rabac települések sorakoznak partján. A szlovén partszakasz 46 km hosszú, melynek kedvelt üdülőhelyei és nagyobb települései Koper, Izola, Piran, Portorož. Belső-Isztria hegyes-dombos, karsztvidék jellegű táj, fennsíkjain lombos erdők találhatók. Itt helyezkedik el a világ legkisebb területű városa, Hum.

A horvát tengerpart turisztikailag legfejlettebb része, a nyári hónapokban szinte nagyüzemszerűen dübörög az idegenforgalom. Az Adria legnagyobb üdülőtelepeit találjuk itt, a szépen tagolt partvidéken. Minden nyaraló megtalálja a számításait, legyen szó egyszerű sátorozó kempingről vagy szállodai kényelemről.

Az Isztria legdélebbi nyúlványa a festői Kamenjak-félsziget, vadregényes tájjal, kristálytiszta tengervízzel és izgalmas öblökkel tarkítva. A lebetonozott strandok után a Kamenjak vadregényes sziklafalai, rejtett partszakaszai igazi felüdülést biztosítanak. A lakatlan szigeten 30 féle értékes orchidea faj virágzik, a mediterrán növényzet is csodaszép itt.

Az évszázadokig velencei uralom alatt lévő Isztriai-félsziget építészeti stílusában tükrözi a mediterrán miliőt. Isztria gasztronómiáját az első osztályú tengeri alapanyagokból készült tradicionális ételek teszik még egyedibbé. A régió óvárosaiban lépten-nyomon a történelem ereklyéivel találkozhatunk.

Az Isztriai-félsziget területén a nyári turista főszezon alatt kellemesen meleg és döntően napos időjárásra számíthatunk, mely ideális a tengerparti vakációhoz. Augusztusban a tenger vízhőfoka eléri a 29 C fokot is. A félszigetet napsütéses klímája, egyedülálló természeti szépsége és színes, kulturális látnivalói teszik páratlan vidékké.

Fedezd fel bátran Európa leggyönyörűbb üdülőhelyeit, köztük a Isztriai-félsziget varázslatos vidékét, ha már megkötötted a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
Nyaralás Kréta szigetén