Nyaralás Erdélyben

Erdélyt sokat emlegetik vad tájként, pedig a barátságos falvakban, a hegyek bőséges növényzetében, csúcsaiban és völgyeiben kirándulni gyönyörű és kivételes élmény. Olyan rejtett csodákat is felfedezhetünk, amelyekről sokan még csak nem is hallottak, legyen szó vadvirággal teli rétekről vagy a régió titkos legendáiról. 

A képen égbolt, hegy, kültéri, üdülőhely látható

Automatikusan generált leírás

Románia egyik leglátogatottabb városa, Nagyszeben gazdag kulturális látnivalókban: számos kiváló múzeummal, művészeti galériával és világszínvonalú fesztiválokkal várja a látogatókat egész évben. Az óváros, melyet hangulatos kávézók és csodálatos barokk épületek szegélyeznek, varázslatos atmoszférát foglal magában. Láthatók itt különös macskaköves utcák és szép, rendezett terek, történelmi épületek, amelyek nyolc évszázados építészeti stílusokat ölelnek fel, és titkos folyosók, amelyek nosztalgikus könyvesboltokhoz és divatos bisztrókhoz vezetnek.

Autóval érdemes útba ejteni a világ legnagyobb útját, a Transzfogarasi utat. A 2034 méter magasságban húzódó autópálya, amelyet Jeremy Clarkson „a világ legnagyobb útjának” bélyegzett, drámai módon kanyarog az erdélyi Kárpátok déli részén, összekötve Nagyszeben és Pitesti városokat. A lélegzetelállító kilátással, őrült hajtű-fordulatokkal és merészen meredek lejtőkkel a Transzfogarasi autópálya ugyanolyan fantasztikus kihívás a kerékpárosok és a motorosok számára, mint az autós sofőröknek. 

Semmiképp se szabad kihagyni Erdélyben a képeslapba illő középkori várost, Segesvárt sem. Noha elsősorban III. Vlad, más néven Karóbahúzó Vlad román uralkodó szülőhelyeként ismeretes, aki Bram Stoker gróf Drakuláját ihlette, Segesvár a hiedelmekkel ellentétben egy mesebeli város, amely tele van színes építészeti remekművekkel és a régi világ varázsával. UNESCO által védett történelmi központja a kis, erődített középkori város kiváló példája, idilli macskaköves utcái tele vannak járdaszéli kávézókkal, ajándékboltokkal és kis művészeti galériákkal.

Erdély múltba fagyott kastélyait és fellegvárait is hiba lenne elkerülni. A buja dombok, a vad hegyek és a rejtélyes völgyek közepette, Erdély különféle várakkal és fellegvárakkal várja a látogatókat az év minden szakaszában. A legnépszerűbb természetesen a Bran kastély, Drakula mitikus otthona, amely egy 200 láb sziklán, Bran hegyvidéki falujának közepén áll, mintegy 30 kilométerre Brassótól. Ugyanezen az útvonalon található a dombtetőn található Rasnov-erőd is, amelyet a német Teutonikus lovagok építettek a 13. században.

A Fogaras-erőd, amely Kelet-Európa egyik legnagyobb és legjobban megőrzött feudális kastélya, Brassóból egynapos kirándulással könnyen felkereshető, ugyanúgy, mint a hatalmas Peles-kastély, amely a Prahova-völgyben található. Ez utóbbi, bár technikailag nem Erdélyben van, kétségtelenül az ország legszebb kastélya, a német reneszánsz építészet remeke, műalkotásokkal teli belső terekkel és varázslatos hegyi tájjal a háttérben.

Azonban, ha egy helyet kellene választanunk, amely összefoglalja Erdély rejtélyes, kísértetiestörténetét, akkor a Hunyadi Corvin kastély (Vajdahunyadi vár) lenne az. Ez a fantasztikus gótikus emlékmű a Jules Verne által megtett 80 napos világ körüli útvonalban is szerepel, a középkori művészet és történelem kincsesbányája.

A világ legmélyebb földalatti vidámparkjában, a Tordai sóbányában. A Tordai sóbánya 400 méter mélyen található a föld alatt, Kolozsvár közelében és valószínűleg a legmélyebb és leglátványosabb szórakoztató park, amelyet valaha láthattunk. Bent az 1000 éves cseppkövek és figyelemre méltó fényhatások hátterében a látogatók egy igazi földalatti csodaországot fedezhetnek fel, élményfürdővel, csónakázótóval és óriáskerékkel.

Tegyünk egy kirándulást a Balea-tóhoz is! Az erdélyi Fogarasi-havasokon 2034 méter tengerszint feletti magasságban található a kristálytiszta Balea-tó, amelyet Románia legpompásabb alpesi tája veszi körül. A tudományos kutatásoknak is helyet adó terület kiváló túrázási, hegymászási és síelési lehetőségeket kínál, sőt, télen Kelet-Európa első jégszállodájának is otthont ad. A Balea-tó Nagyszebentől 80 km-re található, nyáron autóval a látványos Transzfogarasi autópályán, télen pedig a Balea-vízeséstől felvonóval lehet megközelíteni.

Ha télen látogatunk el Erdélybe, ne felejtsük otthon a síléceket, hiszen a pompás Brassópojánában (Poiana Brasov) kiváló síelési lehetőségek várnak. Poiana Brasov, Románia legexkluzívabb síközpontja, mindössze 12 km-re található Brassó városától, és minden tudásszintű síelőnek nyújt ideális pályát: egy olimpiai szintű sípályával, 9 lesikló- és szlalompályával, valamint 8 modern sífelvonóval várja a látogatókat. Míg az itt található pályák a legalkalmasabbak a kezdőknek és a középhaladóknak, az itt található üdülőhely mindenki számára tartogat valamit, a nyüzsgő bároktól és kluboktól kezdve az autentikus román ételeket kínáló hagyományos éttermekig. A szálláslehetőségek a hangulatos faházaktól a luxusszállodákig terjednek.

Ne hagyjuk ki Kolozsvárt sem, amely Románia egyetemi városa és virágzó kulturális színhelye. Kolozsvárt 2015-ben az Európai Ifjúsági Fővárosnak választották és ez nem véletlen, hiszen az ország legtöbb egyetemi hallgatója ebben a városban él és tanul. A város egész évben kiváló zenei és filmfesztiváloknak ad otthont, beleértve az Untold Fesztivált is, ahova a világ legjobb lemezlovasai érkeznek minden nyáron fellépni. Ezenkívül gyönyörű épületeket, felfedezésre váró múzeumokat, valamint rengeteg trendi kávézót találhatunk Kolozsvár városában, ahol pihenhetünk, szórakozhatunk és megismerkedhetünk a helyiekkel is. 

Bár Erdély nincs messze tőlünk, váratlan események mindig bekövetkezhetnek utunk során, ezért ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról indulás előtt!

Következő cikkünk: Nemzeti ünnepek Európában