Nyaralás Kréta szigetén

Kréta Görögország legnagyobb és a Földközi-tenger ötödik legnagyobb szigete, fővárosa Heraklion. Görögország e legdélibb régióját a helybeliek csak Megáloniszosznak, azaz Nagyszigetnek becézik. 

A szigeten született a görög mitológia legfontosabb istene, Zeusz. A legenda szerint egy krétai barlangban született, de a szigeten két különböző barlang található, amelyekről azt állítják, hogy születési helye volt: a Pszichro-barlang a Lasithi-fennsíkon és az Ideon-barlang a Psiloritis-hegyen. Itt még nem ér véget a mitológiai vonatkozás: a görög mondavilág egyik legismertebb legendája Krétán történt, hogy Minos király elrendelte a palota alatti hatalmas labirintus építését, hogy bent tartsa az elátkozott minotauruszt, a félig bika és félig ember szörnyeteget. Kréta minotaurusz mítosza a mai napig több helyen is megjelenik a szigeten.

A sziget igencsak népszerű turistacélpont, hiszen itt egyszerre csodálhatjuk meg az egykor ragyogó civilizációk maradványait, fedezhetjük fel a fenséges strandokat, lenyűgöző hegyi tájakat, termékeny völgyeket és meredek szurdokokat, és lehetünk részesei a sziget gazdag gasztronómiai kultúrájának. Kréta szinte egy mini univerzum, amely telis tele van szépségekkel, amelyek feltárásához egy élet is kevés lenne. Kréta szigete látnivalókban is végtelen mennyiségben bővelkedik, ám néhány kiemelkedő: az Elafonisi rózsaszín homokos tengerpart, a Diktaion Andron barlang, amely Zeusz szülőhelye lehet, a CRETAquarium víziállat park, de több érdekes és kiállításokban gazdag múzeum, természeti kincs és szórakozási lehetőség várja az idelátogatókat.

Kréta nyaralás szempontjából tökéletes, hiszen nem csak rengeteg féle és jó minőségű szálláshely található itt, de amiatt sem kell aggódnunk, hogy messze foglalunk szállást az érkezési pontunktól: Kréta repülőtér transzferei rendkívül megbízhatóak, de az is megkönnyíti a dolgunkat, hogy egyszerre három reptér is található a szigeten, így könnyen tudunk szállásunkhoz közeli érkezési pontot választani, hogy minél hamarabb elfoglalhatjuk a szobánkat és nekiállhassunk felfedezni ennek a csodás szigetnek a szépségeit. 

Kréta sziget időjárása májustól októberig kellemes meleg hőmérséklettel és elenyésző mennyiségű csapadékkal várja a látogatókat. Kréta legmagasabb átlaghőmérséklete augusztusban 28 fok, ilyenkor nyáron a tengervíz hőmérséklete gyakran ezzel megegyezik, így szárazföldön és vízben egyaránt kellemes tartózkodni. 

Utasbiztosítás kötése után már indulhatunk is a mítoszokkal átitatott Krétára!