Nyaralás lakókocsival 2023

Folyamatosan terjed az interneten annak az élet stílusnak a bemutatása, amikor az ember, gyakran digitális nomádként lakókocsiban éli az életét. A lakóautós utazás, műfaja persze már régóta ismert, és érdemes is kipróbálni. Azonban pár dologra oda kell figyelni, mert az interneten ennek az utazási módnak az árnyoldalaival ritkán találkozunk.

Utazas-lakokocsival-(1).jpeg

Költségek

Egyáltalán nem biztos, hogy ez a legolcsóbb utazási mód! A kényelmes lakóautó megvásárlása, illetve bérlése sem olcsó mulatság, a hagyományos kempingezésnél minden esetben drágább. Emellett gyakran extra útdíjat kell fizetni, magasabb a benzin költség és lassabban is tudunk haladni, mint a személyautókkal. Viszont hatalmas szabadságot ad, a helyváltoztatás nem igényel pakolást és könnyen lehet nagy területeket felfedezni.

Speciális követelmények

Európán belül a legtöbb helyen csak kempingekben, vagy stellplatz-okban (lakóautó parkoló) állhatunk meg. Erre fontos odafigyelni, mert előfordulhat, hogy a hatóságok bekopognak az ablakon, ha rossz helyen állunk meg. A lakóautók gáz, illetve víz tartályait gyakran kell feltölteni, a szennyvíz tartályt sem tudjuk bárhol üríteni, illetve, amennyiben nem rendelkezik az autó napelemmel úgy néha áramra is szükségünk lesz. Speciális jogosítványra 3,5 tonnáig nincs szükség, azonban mivel ezek a hagyományos személyautónál nagyobb járgányok, ezért mindenképpen nagyobb koncentrációt, tapasztalatot igényelnek.

A lakóautós utazás előnyei

A fent felsorolt dolgok ellenére a lakókocsis utazás elég nagy buli. A kihívásaira mind fel lehet készülni, illetve hamar bele lehet jönni. Nagyon sok utazási módnál azért olcsóbb, illetve egyszerre biztosítja a természet közelségét és a kényelmet, mindezt kiemelkedő mobilitás mellett. Főként két embernek, vagy kisebb családoknak hatalmas kaland és élmény lehet, ezért érdemes vele próbálkozni.

Lakókocsi, lakóautó – bérlés vagy vásárlás?

A két kategória között az a különbség, hogy a lakókocsi csak egy vontatmány, a lakóautó pedig egy önálló értékű jármű. Az első előnye, hogy mindig van velünk egy normális méretű autó, amivel be tudunk menni a városba, vagy felfedezni a környéket. Viszont a leállás sokkal körülményesebb, ezért akkor érdemes igénybe venni, ha egy helyen több időt töltünk el. Épp ezért beszerezni is kevésbé érdemes, a bérlés, vagy az előre leállított lakókocsi bérlése sokszor jobban megéri. Lakóautó beszerzésében már el lehet gondolkodni, azonban csak akkor érdemes erre adni a fejünket, ha már megtapasztaltuk ezt az utazási formát és egyértelmű, hogy bejön.

Az utazás előtt azonban soha ne felejtsünk el gondoskodni az utasbiztosításról, főleg, amikor technikai eszközök is az utazás elemi részét képezik.

Következő cikkünk: Legjobb kerékpáros útvonalak Európában

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']