Olcsó városnéző programok

Gyakori tévhit, hogy a külföldi nyaralásnak drágának kell lennie. Sokan hajlamosak túlzásba esni, amikor az éves nyári utazásról van szó, ennek pedig sokszor felesleges költekezés lesz a vége.

Olcso_varosnezo_programok-(1).jpeg

Gondoljunk bele, hogy mik azok a városnéző programok, amelyekhez nem kell feltétlenül idegenvezetőre vagy városnéző buszra költeni. Pár óra alatt felkészíthetjük magunkat és lejegyezhetjük a történelmi- és kulturális látványosságok érdekességeit még utazás előtt, így szépen a saját tempónkban látogathatjuk meg ezeket a helyeket, ráadásul ezt ingyen megtehetjük, anélkül, hogy időhöz és más emberekhez lennénk kötve. 

Ezen kívül kutakodásunk során kitérhetünk arra is, hogy vannak-e olyan számunkra érdekes kiállítások, múzeumok, amelyeket ingyen nézhetünk meg, ugyanis sok nagyvárosban gondolnak azokra is, akik nem szívesen költenének vagyonokat a kulturálódásra és bizonyos intézmények tartanak ingyenek napokat is. Szintén nem kell költekezni az utcai fesztiválok, kevésbé népszerű látványosságok esetében és ne feledkezzünk meg a nekünk járó kedvezményekről sem: Európában például a diákok az Európai Ifjúsági Kártya segítségével vehetnek igénybe különböző kulturális, közlekedési kedvezményeket, de számtalan más lehetőség is rendelkezésünkre áll, ezeket érdemes utazás előtt felkutatni. 

De nem csak a turistalátványosságoknál vagyunk hajlamosak feleslegesen költekezni: a legjobb értékelésű, legnépszerűbb éttermek napi szintű látogatása miatt napról napra mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni. A legjobb megoldás, ha ott és úgy eszünk, ahol a helyiek, hiszen minden bizonnyal ez a leggazdaságosabb. Természetesen nem kell minden nap magunkra főzni, de érdekes élmény lehet például a helyi piacok, vásárok meglátogatása, ezeken a helyeken általában helyi termelők áruit vásárolhatjuk meg kedvező áron, sőt, ha szerencsések vagyunk, még alkudhatunk is az árból. Ha pedig egyáltalán nincs kedvünk főzni, érdemes olyan kifőzdéket, büféket keresni, ahol a helyiek esznek, hiszen ezekre a vendéglátóhelyekre jellemző az olcsó ebédmenü és a kedves kiszolgálás is. 

Ha a közlekedésről beszélünk, mondani sem kell, hogy a taxi és különböző alternatívái hiába a legkényelmesebbek, egyáltalán nem a legolcsóbb megoldásnak számítanak. A tömegközlekedéssel járunk a legjobban, legyen szó buszról vagy akár hajójáratról, a lényeg, hogy a menetrend szerinti szolgáltatást vegyünk igénybe. Ha kicsit aktívabbnak érezzük magunkat, a city-bike is megoldás lehet, a kölcsön-biciklikkel gyorsan és olcsón eljuthatunk a város másik pontjára. 

Ha ezt a megoldás választjuk, legyünk nagyon óvatosak és utazás előtt ne feledkezzünk meg az utasbiztosításról sem, így nem kell aggódnunk közlekedés közben!

Következő cikkünk: Mire figyeljünk az utazási szerződéssel kapcsolatban?[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']