Óvintézkedések zsebtolvajok és rablások ellen

Mi lehet rosszabb annál, mint amikor nyaralni, kikapcsolódni megy az ember külföldre és megfosztják legértékesebb tárgyaitól? Szörnyen körülményes (és sajnos legtöbbször eredménytelen) procedúra, amikor megpróbáljuk visszaszerezni vagyontárgyainkat egy idegen országban.

tolvajellen-(1).jpeg 

Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban nincs félnivalónk a zsebtolvajoktól sem. Ha új országba látogatunk, először hajlamosak vagyunk a legnépszerűbb turistalátványosságokat meglátogatni, amelyek mindig a legzsúfoltabb részei a városnak. Ez pedig a zsebtolvajok kedvenc zsákmányterülete, hiszen a rengeteg ember között könnyen és észrevétlenül elvegyülve tudnak elcsenni értékeket farzsebekből, hátizsákokból, de akár oldaltáskákból is. 

Ezért vagy kerüljük el ezeket a zsúfolt részeket, vagy fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy hol tároljuk pénztárcánkat, telefonunkat. A hasra húzott övtáska, vagy házizsák például jelentősen megnehezíti a zsebtolvajok dolgát, hiszen folyamatosan szem előtt vannak tárgyaink. Sőt, a legjobb, ha ruhánk alá rejtjük értékes dolgainkat, így biztosan nem fér hozzá senki rajtunk kívül. 

Ne dőljünk be a tolvajok trükkjeinek sem; nem vagyunk rosszindulatúak, ha gyanakszunk, amikor megszólít minket egy idegen, hiszen jobb félni, mint megijedni. Az egyik legnépszerűbb zsebtolvaj-trükk, amikor elterelik a figyelmünket, míg a társuk észrevétlenül kipakolja táskánkat és zsebünket. Ezért, ha hasonló szituációban találjuk magunkat, mindig legyünk különös tekintettel személyes értékeinkre, ne adjuk meg a lehetőséget nekik, hogy átverjenek bennünket. 

Tartsuk szem előtt azt is, hogy ne vigyük magunkkal mindig az összes pénzünket, illetve csak a legszükségesebb okmányainkat tartsuk magunknál. Sőt, a biztonság kedvéért utazás előtt készítsünk másolatot okmányainkról, és azt tartsuk mindig biztonságos helyen, például a hotelszobában, vagy széfben. Jobb, ha ékszereket sem viselünk magunkon ilyenkor, hiszen ezek is olyan értékek, amelyek felhívják a zsebtolvajok figyelmét. Nem csak a zsúfolt köztereknél kell odafigyelnünk, de például étteremben se akasszuk székünkre a táskát, vagy a strandra se vigyünk értékes holmit, amit aztán felügyeletlenül hagyunk. 

Talán említenünk sem kell, hogy ha szórakozóhelyre megyünk, ne hagyjuk felügyeletlenül italunkat, hiszen sajnos nagyon sokszor előfordul, hogy gyanútlan turisták italába kábítószer kerül, így pedig védtelenné válnak, amikor megfosztják őket értékeiktől. 

Akármennyire is odafigyelünk értékeinkre, a zsebtolvajok így is túljárhatnak az eszünkön, a rablók ellen pedig sajnos nem lehet védekezni, ezért mindig kössünk utasbiztosítást, hogy ne maradjunk biztosíték nélkül idegen országban. 

Következő cikkünk: Csapvíz fogyasztással kapcsolatos tanácsok