Piran, a közeli gyöngyszem

Piran kikötővárosa Szlovéniában, az Adriai-tenger partján fekszik, amely Kopertől 10 km-re nyugatra található, az Isztriai-félsziget északnyugati csücskében. Piran egy hosszan a tengerbe benyúló földnyelvre épült.

A képen égbolt, kültéri, természet, felhők látható

Automatikusan generált leírás

A nyári szezonban elképesztően népszerű Piran óvárosa a velencei gótikus építészet gazdag tárháza, az egész Adria egyik legjobb állapotban fennmaradt történelmi települése, számtalan látnivalóval, ínyenc éttermekkel, hangulatos utcácskákkal, romantikus terekkel. A város fő bevételi forrása a turizmus és a halászat. Piran-ban és környékén számos szórakoztató, kulturális programban vehetünk részt. A helyi strandon kristálytiszta vizű tengeri hullámokba csobbanhatunk. A nyári időszak ideális a tengerparti üdülésre, hisz ilyenkor a térségben kellemesen meleg és döntően napos időjárásra lehet számítani. 

A város nevének eredete, a legendák szerint a görög pyros (tűz) szóból ered, ugyanis hatalmas tüzek égtek éjjelenként a félsziget csúcsán, a mai rondella környékén, utat mutatva a közeli görög gyarmatra tartó hajóknak. Később, i.e. 178 körül a rómaiak foglalták el a partvidéket, miután elegük lett az innen induló illír és kelta kalózok fosztogatásaiból. A római birodalomba beágyazódó Piranum később bizánci fennhatóság alá került, majd szlávok telepedtek be.

A település télen, nyáron közkedvelt üdülőhely. Az olaszos hangulatú mediterrán városka Tengerészeti Múzeuma bepillantást enged a város múltjába. Piran óvárosi övezete teljes egészében autómentes, csak gyalogosan közelíthető meg, a látogatók a város szélén kialakított nagy fizetős parkolókban hagyhatják járművüket. Piran északi oldalán magaslik a városképet meghatározó Szent György-templom és harangtornya. Az építmény mögött, keleti irányban a városfalon átlépve több mint 1 km-es gyalogút vezet a tengerpart mentén Portorož Fiesa településrészére. A panorámás tengerparti sétány a tengeri üledékből képződött sziklás magaspart mellett ereszkedik le, végén egy stranddal és természetvédelmi területtel zárul.

Hazánkból Piran rendkívül könnyen megközelíthető autóval, hiszen szinte egész végig autópályán tudunk haladni. Nem elhanyagolandó, hogy Piran-ból bármikor átruccanhatunk Olaszországba vagy Horvátországba.

Legyen gondtalan a tengerparti üdülés, bárhová is utazunk! Válaszd az igazán megbízható, kényelmes utasbiztosítást Te is!

Következő cikkünk:
Split különlegessége