Mintha a Marson járnánk: Rio Tinto folyó, Spanyolország

A Rio Tinto folyó különleges vidéke Spanyolország délnyugati részén, Andalúziában található. A területen már az őskor óta folytatnak bányászati tevékenységet. A földi kincsekben gazdag térség tehát alaposan meg lett bolygatva, és mivel igen savas vizekkel rendelkezik, a kivájt földrészek magas vastartalma könnyen vörösre festette a folyót, amely már hosszú ideje népszerű látványossága az országnak. Nem is csoda, hiszen vörös színű folyót nem találhatunk sokfele a világban!

A Rio Tinto szószerint vörö folyót jelent. Partja a Huelva tartománybeli Minas de Ríotinto közelében található. A dél-spanyolországi település térségében lévő folyó vas-oxidtól vöröslő, különös kőzetformációkban bővelkedő vidéke a Mars-felszínre hasonlít, emiatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tudósainak figyelmét is felkeltette. A terület talaja a marsi talajra hasonlít, a savas közegben kialakuló jarosit (sárgavasérc) ásványa a folyó közelében kimondottan gyakori, ahogy a Marson is. Mivel a spanyol helyszín jarositlerakódásai gyakran tartalmaznak nyomokat a baktériumok aktivitásáról, ezért az asztrobiológusok fontosnak tartják a Rio Tinto környékének tanulmányozását, mert ebből meríthetnek ötleteket arra, hogy miként érdemes a Marson életnyomokat keresni.

Az itt található savak a Rio Tintot a közönséges létformák számára ám lakhatatlanná tették, de vonzóbbá és kedvezőbbé vált a vize a kénvegyületeket faló és más, extrém életmódot folytató baktériumok számára, amelyek aztán felerősítik a savasodási folyamatokat. A folyó vizét ezen organizmusok termelte oxidált vas teszi vörössé. A kőzetek kémiai mállása és a vízben lakó baktériumok tevékenysége együttesen olyan savassá teszi a folyót, mintha ecet volna. A több évezred bányászati tevékenysége valószínűleg azzal erősítette fel e folyamatot, hogy ezáltal több kénes érctartalmú kőzet vált szabaddá, s így a környezeti hatásoknak is kitetté.

Forrás: https://ng.24.hu/fold/2020/11/01/andaluzia-szines-folyoja-a-rio-tinto/

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Mozaikpadló, Tasmania