Ahova életünkben legalább egyszer el kell jutni: Róma és Vatikán

Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió székhelye, illetve a hajdani Római Birodalom centruma. Róma az ország legnagyobb és legnépesebb városa mintegy 2,6 millió lakosával. Területébe ékelve található a Vatikán, a római katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama. Róma története elképesztő, hiszen több mint két és fél ezer évet ölel fel. A történelmileg és kulturálisan rendkívül gazdag központját az UNESCO a Világörökség részeként jegyzi.

A képen talaj, kültéri, fa, útburkolat látható

Automatikusan generált leírás

Róma történelmi magja Európa egyik legnagyobb és műemlékekben leggazdagabb történelmi városközpontja. A város legfőbb látványosságai közé tartozik a Colosseum, a Pantheon, az Angyalvár, a Spanyol lépcső és a vatikáni Szent Péter Bazilika. A város közelében helyezkedik el az Orsini-Odeschalchi kastély, a Villa d’Este, a Castel Gandolfo és a Tarquinia mellett található nekropolisz. Róma partvidéke homokos, mediterrán strandokkal rendelkezik, ahol türkizkék tengeri hullámok szegélyezik a partszakaszokat. A mediterrán, napsütötte vidék gasztronómiája jelentős, hagyományos olasz ételek jellemzik, mint a pizza, a lasagne és a különféle tésztafélék.

Róma a Tiberis bal partjának hét dombjára épült, központja a tengerparttól körülbelül 30 kilométerre terül el. Két reptere van, közvetlen vasúti és közúti összeköttetésben áll Európa több országával. Érdekesség, hogy Róma múzeumai és műemlékei, mint pl. a Vatikán múzeumai és a Colosseum a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak.

A város jelentősége vitathatatlan, ugyanis egykoron a római világbirodalom, majd a pápaság székhelye és a nyugati keresztény világ központja volt, majd az olasz királyság, végül az olasz köztársaság fővárosa lett.

„Róma, az örök város”

Nem véletlenül kapta a város ezt az elnevezést, hiszen a főváros megidézi a régmúltat, egy rövid sétával is évszázadokat járunk be és érezhetjük az örökkévalóság harmóniáját. A ragadványnév mögött évezredes hagyományokra vonatkozó római öntudat rejlik. A kifejezés Albius Tibull, római költő tollából származik, ő nevezte Rómát „örök városnak”. A könyvében, Apolló napistennek szánt himnuszában leírta Róma sajátosságait és előre jelezte a birodalom virágzását. Azt mondta, ha Róma elbukik, akkor az egész világ el fog bukni. A költő Augustus császár uralkodása idejében élt, ebben az időben rengeteget fejlődött a Római Birodalom. 

Róma és környékének klímáját a mediterrán éghajlati hatások jellemzik A nyári hónapok során meleg és napsütéses időjárásra számíthatunk, ilyenkor a levegő hőmérséklete eléri a 30 C fokot, a tenger vízhőfoka pedig a 26-27 C fokot. 

Ha a bőröndünket már bepakoltuk, és megkötöttük a megfelelő utasbiztosítást, útnak is indulhatunk az élő történelem városába!

Következő cikkünk:
Az egyedülálló Krk-sziget