Salar de Uyuni, a bolíviai sósivatag

A Salar de Uyuni, azaz a bolíviai sósivatag a világ legnagyobb kiterjedésű és egyben legmagasabban fekvő felszíni sómezeje. Sós mocsárként, illetve sós sivatagként is meghatározható, mivel általában száraz, viszont időszakosan néhány centiméteres vízréteg borítja. Bolíviában, az ország délnyugati részén, az Andok hegyvonulatai közötti medencében fekszik 10 582 km² (majdnem 18 Balatonnyi) területen, 3656 m-es tengerszint feletti magasságon. Érdekesség, hogy ezen a különleges helyszínen forgatták részben a Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik című filmet.

A képen napnyugta, felhők, part látható

Automatikusan generált leírás

A terület időjárása igen száraz és nagyon szeles. A nappali hőmérséklet a 40 °C-ot is elérheti, a talaj hőmérséklete pedig a 60 °C-ot; ugyanakkor éjszaka −10 °C is lehet. A talajt 11 rétegben és néhol 120 m vastagságban só borítja, ezen kívül gipsz fordul még elő. Az Uyuniban mintegy 64 milliárd tonna só halmozódott fel, amiből évente 25 ezer tonnát bányásznak ki. Ez a terület rejti a világ egyik legnagyobb lítiumkészletét.

A világ legnagyobb tükre

Varázslatos látványban lehet része azoknak, akik a novembertől márciusig tartó időszakban látogatnak el a helyszínre. Ugyanis az esős időszakban a környező tavak elöntik a sós területet, ezzel egy elképesztő méretű víztükröt létrehozva. A végeláthatatlan Uyuni sósivatag az Andok hegyei között terül el. A fennsík a bolíviai Altiplano (“magas fennsík”) részét képezi, amely a maga 3656 méteres magasságával a világ legmagasabban fekvő fővárosának, La Paznak is helyet ad. Az altiplanót édes és sós tavak tarkítják, a környező magashegységek pedig nem adnak lehetőséget a víz elvezetésére, ennek is köszönhető, hogy a sómezőt esős időszakban egy akár 50 cm magas időszakos tó is fedheti.

Érdekesség még, hogy itt található a világ lítium raktárának 43 %-a (ami többek között az akkumulátorok fő összetevője), és mintegy 10 billió tonnányi só, amelyből évente 25 000 tonnányit nyernek ki bányászat segítségével.

A világ csodálatos természeti képződményei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Utazásra fel!

Következő cikkünk: Az alaszkai Mendenhall jégbarlang