Sarki fény túra 2023

A sarki fény, vagy másnéven aurora borealis jelenségéről már valószínűleg mindenki hallott. A jó hír, hogy a jelenség okát pontosan tudjuk és elég pontosan előre is tudjuk jelezni, azonban csak rövid távon, 1-2 nappal előre. A rossz hír viszont, hogy bár ritkán hazánkban is látható, az igazán látványos események tőlünk messze történnek. Cikkünkben összeszedtük a sarki fény legfontosabb jellemzőit, illetve azokat a helyeket, ahová érdemes utazást szervezni, ha szeretnénk élőben is látni.

Sarki-feny-tura-2023-(1).jpeg

A sarki fény jelensége

A sarki fényhez légkörre, mágneses térre és naptevékenységre van szükség. Nálunk, a Földön mind a három jelen van, azért viszonylag gyakran élvezhetjük ezt a látványosságot. A jelenség mögött leegyszerűsítve az áll, hogy a mágneses tulajdonságokkal rendelkező napszél a bolygó felső légkörébe érve, az ott található gázokat gerjeszti, amelyek ezek hatására leadják a felesleges energiáikat. Ezt a felesleges energiát látjuk kirajzolódni az éjszakai égbolton. Az Északi sarkhoz közeledve növekszik az aurora borealis megfigyelésének lehetősége, azonban a jelenség hazánkban is megfigyelhető. Szabad szemmel azonban ritkán látjuk annyira élesen, mint ahogy a fotókon. Ez főként a technológia fejlődésének köszönhető.

Hogyan lehet előre tudni, hogy mikor lesz sarki fény?

Mivel a sarki fény megjelenése a naptevékenység függvénye, ezért előre jelezhető. Számos weboldal, telefonos applikáció létezik már, amelyek előre jelzik a fény előfordulásának valószínűségét.

Hol vannak a legjobb helyek a sarki fény nézésére?

Mint már korábban említettük az Északi-sarkhoz közeledve találkozhatunk a jelenséggel a legkönnyebben. Oroszország, Kanada, Alaszka, illetve Izland is erre alkalmas területek, azonban hazánkhoz a Skandináv-félsziget esik a legközelebb. Norvégiában a legnépszerűbb városok ebből a szempontból Tromso, Alta, vagy Hammerfest, Svédországban Abisko, illetve Kiruna, Finnországban pedig Revontuli, Nellim és Luosto. Az időszak tekintetében pedig elmondható, hogy az áprilistól szeptemberig tartó időszak a legjobb. Az éjszakák ilyenkor rendkívül hosszúak, sőt egyes északi helyeken gyakorlatilag végtelenek, ezért ilyenkor több esélyünk van a jelenség megfigyelésére.

Minden utazás elengedhetetlen kelléke a megfelelő utasbiztosítás. Ne felejtsünk el gondoskodni róla, mielőtt útnak indulunk!

Következő cikkünk: A világ legextrémebb szállodái