Sopron óvárosa és a Tűztorony

Sopron hangulatos belvárosa egyedülálló látnivalója hazánknak. A mai napig fennmaradt középkori utcaszerkezete, zömében barokk stílusú, régi épületei szinte sértetlenül vészelték át az elmúlt évszázadok pusztításait. Az óvárosban lépten-nyomon lehengerlő műemlékekkel találkozhatunk. Érdemes felfedezni ezt a különleges várost!

A képen égbolt, kültéri, hegy látható

Automatikusan generált leírás

A város története

Sopron 1277-ben kapta meg a szabad királyi városi jogokat, a középkori Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb városának számított. A török időkben Pozsony mellett az osztrák uralom alatt álló Magyarország egyik központja volt. A török pusztítások a várost meglepően elkerülték, azonban 1676-ban egy nagy tűzvészben a város házainak zöme elpusztult, az ezt követő újjáépítések során alakult ki a ma is látható barokk arculat. A trianoni békeszerződés után a város és környéke hovatartozásának sorsáról népszavazásban döntöttek, így került vissza Magyarországhoz a zömében németek lakta Sopron is. Azóta nevezik Sopront a hűség városának. 

A látnivalókban gazdag belváros nagyon kompakt, gyalog könnyen bejárható, a néhány távolabb eső célpont pedig akár rövid sétával, vagy a helyi tömegközlekedéssel egyszerűen megközelíthető. 

A Tűztorony

A Tűztorony Sopron jelképe. Barokk hagymakupolája a kétfejű sassal 58 méter magasra emelkedik, így a város több pontjáról is jól látható. A tornyot a Fő térről lehet a legjobban megcsodálni. Alsó, hengeres törzse római kori falmaradványokra épült még a XIII. században. A reneszánsz körerkély az 1676-ban pusztító tűzvész után készült el. Fölötte a torony nyolcszögletes kialakítású. Négy oldalán óralap látható az 1735-ös évszámmal. A rézkupola nyitott lámpástoronnyal záródik. Ezen helyezkedik el szélforgóként a kétfejű sas, amely a Sopronban zajlott koronázások emlékét őrzi. A hagyomány úgy tartja, ha a sas észak-déli irányba áll, akkor eső közeledik. 

A torony körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a Sopront körülölelő Lővérekre. Tiszta időben az Alpok közeli vonulatai is idelátszanak, a szemközti oldalon pedig Fertőrákos házait pillanthatjuk meg.

Forrás: http://www.sopronikirandulas.hu/sopron/tuztorony.html


Varázslatos helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Kirándulás Veszprémben