Szalajka-völgy, Szilvásvárad

A Szilvásvárad mellett található Szalajka-völgy nemcsak a Bükk, hanem egész Magyarország egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. Nem is csoda, hiszen egyedülállóan szép természeti környezettel rendelkezik, kiváló az infrastruktúrája és teljes mértékben gyerek- és családbarát programoknak ad helyszínt. Túrára fel!

A képen hó, fa, kültéri, természet látható

Automatikusan generált leírás

A Szalajka-völgybe bármelyik évszakban ellátogathatunk. Érdekesség, hogy itt működik az 1908-ban készült, egykor több mint 30 km hosszúságú kisvasút hálózatnak az utolsó, megmaradt 4 km hosszú szakasza, melyen a 15 perces utazás után érhetjük el a Gloriett-tisztást. Ez hazánk legmeredekebb fogaskerék nélküli vasúti pályája, mely helyenként a 41%-os emelkedést is meghaladja. Útvonalunk megválasztásakor ajánlott egy irányban vonattal, visszafelé pedig gyalog végignézni a völgyet.

A völgy fő vízforrása a Szalajka patak, melyet nagyrészt a Szikla-forrás táplál. A víz a vad sebes pisztrángok természetes élőhelyeként szolgál, de a későbbiekben mesterséges tenyészetet is kialakítottak. A források szélsőséges vízjárásúak és rejtett járatokon keresztül törnek a felszínre. Mivel a víz nagy része a kőzetek között folyik, karsztvízről beszélünk, ami szinte tökéletes tisztaságú. A patak egy cseppkőbarlangon is keresztülmegy, aminek egyes részletei biztonságosan megtekinthetőek.

Fátyol-vízesés

A Fátyol-vízesés a Magyarország egyik legszebb és leghíresebb geológiai képződménye. A vízesés 17 méter magas és 17 lépcsőből áll. Ezeket a lépcsőket a mészkiválás miatt létrejött mésztufák alkotják, mely egyedi formát kölcsönöz a vízesésnek. Mögötte fekszik a Gloriette tisztás, ami szintén a mészlerakódások eredménye. Szilvásvárad (és a Szalajka völgy) jelképe az egyedi Fátyol vízesés. A kiemelkedően szép természeti képződményt a környező karsztvizek, legfőképpen a Szikla-forrás táplálja.

Sipovics tengerszem (Felső-tó)

A Felső-tóhoz, vagy más néven a Sipovics tengerszemhez több túraútvonal is vezet, ezért nagy esély van rá, hogy bármelyiket is választod, ide is ki fogsz lyukadni. A buszmegálló nagyjából 3 kilométerre van, így onnan egyből ide is sétálhatsz. Az útjelzések egyértelműen megmutatják, merre fekszik. A Sipovics tengerszem, más néven Felső-tó, tükörsima vízfelületéről híres, ami szinte tökéletesen veri vissza a fényeket. A tavat a Szalajka forrás közelében találod. Túrázóknak tökéletes úti cél.

Forrás: https://www.trekhunt.com/blog/hu/szalajka-volgy/

Varázslatos helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: Szeged szépsége