Szállodák besorolása: mit jelentenek a csillagok?

A szállodákat csillagokkal értékeljük. Azt persze mindenki tudja, hogy az öt csillag a legjobb, azonban azt már talán kevesebben, hogy pontosan melyik kategória mit jelöl. Ezért most összeszedtük erről a legfontosabb tudnivalókat.

Szallodak-besorolasa-(1).jpeg

Egységes rendszer

A szállodák, illetve hotelek 1 és 5 csillag közötti értékelést kaphatnak. Ez a Hotelstars Union szálloda minősítés rendszere, ezért ez azokra a létesítményekre vonatkozik, amelyek ehhez csatlakoztak. Általában az Unión belül az alábbi szabályok érvényesek, azonban Amerikában, vagy Ázsiában előfordulhat, hogy teljesen más felszereltséggel találkozunk. A másik fontos dolog, hogy a szállodák a szolgáltatásaik alapján kapják ezt a minősítést, tehát a csillagszámból már egyből tudjuk, hogy mi az, ami biztosan lesz a szálláshelyen.

Egy csillag

Ez a legalacsonyabb besorolás, azonban már itt is minden szobához jár fürdő, WC, színes TV, asztal, szék, illetve telefont. Az épületben van porta, csomagmegőrző, reggeli- és italfelszolgálás. A takarítás pedig minden napos.

Két csillag

Itt már olvasólámpával, polcos szekrénnyel, törölközővel, tisztálkodó szerekkel, büféreggelivel és alapvető higiéniai szerek beszerzés lehetőségével bővül a kínálat. Illetve mindezt fizethetjük hitelkártyával.

Három csillag

A három csillagos szállodákban már minimum egy idegen nyelven beszél a személyzet, 14 órán át van személyzet a portán. A szobákban van internet, hajszárító, arctörlő, bőröndtartó, tükör, lehetőség a vasalásra, mosásra. Kérhetünk cipőtisztítást, plusz párnákat, vagy takarókat. A vendégek panaszait pedig szervezetten kezelik.

Négy csillag

A recepció ezekben a hotelekben már napi 18 órában elérhető, van szobaszervíz, büféreggeli vagy a la carte kínálat, fürdőköntös, papucsok, zuhanysapka, kozmetikai szerek és tükrök.

Öt csillag

Ez már az abszolút luxus. A portán a nap 24 órájában van személyzet, illetve van kocsirendező, ajtónálló, londiner és concierge. A szobákban van minibár, széf. Éjjel-nappal kérhetünk szobaszervízt, van étterem és meg is ágyaznak nekünk.

A besorolási rendszer követelményei szerint minden alacsonyabb besorolású feltételnek is meg kell felelnie a szállodáknak. A felsőbb kategória tehát lemondással semmi esetben sem jár, a több csillag egyenlő a több szolgáltatással.

A felhőtlen pihenés megkezdése előtt azonban ne feledkezzünk el a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről! A váratlan kiadások átvállalása egyik csillag besorolásnak sem feltétele.

Következő cikkünk: A legjobb helyek szörfözésre Európában