Szardínia szigete

Szardínia a Földközi-tenger második, Európa nyolcadik legnagyobb szigete, amely Olaszország, Spanyolország, Tunézia és Korzika között helyezkedik el. A sziget másik elnevezése Sandalyon („lábnyom”), feltehetően a sziget különös alakzata miatt. A Szardínia a szardanák népének („tengeri emberek”) nevéből ered, az ő támadásukat verte vissza III. Ramszesz egyiptomi fáraó Kr. e. 1180-ban. A sziget lakossága napjainkban több mint másfél millió fő, a fővárosa pedig a mindig nyüzsgő Cagliari.

A képen víz, kültéri, csónak, folyó látható

Automatikusan generált leírás

A mediterrán sziget partszakaszának hossza 1897 km, délen és nyugaton homokos strandok, északon és keleten sziklás fürdőhelyek jellemzik. A lenyűgöző szépségű, mediterrán Szardínia igazán népszerű turista célpont. Szardínia területének 80%-a hegy- és dombvidék. Átlagos tengerszint feletti magassága 334 méter. Legfontosabb hegyei a sziget közepén találhatók: a Punta La Marmora (1834 m), a Perdedu di Seulo (1334 m) és a Vittoria di Esterzili (1212 m), amelyek a Gennargentu-hegység csúcsai. A sziget fő látványossága a Capo Caccia hegyfok, a Costa Smeralda (Smaragd Part), Cagliari óvárosa, Castelsardo vára, Nora ókori romvárosa és Porto Torres kikötője. Az olasz és a szárd mellett két korzikai eredetű nyelvet is beszélnek a szigeten.

A helyi konyha egyedülálló, ugyanis keverednek benne a szárd hagyományok és a kívülről érkező ízek, érdemes megkóstolni a tradicionális ételeiket. Szardínia bortermelése a legarchaikusabb Olaszországban, és különösen érezhető rajta a spanyol hatás.

Érdekesség, hogy Szardínia történelme rendkívül régre, az ősidőkbe nyúlik vissza. 1979-ben a paleolitikumból (Kr. e. 150 000) származó leleteket találtak a szigeten.

Szardínia szigetére május és november közt érkezik a legtöbb turista, hiszen ekkor az időjárás meleg és száraz, ideális a tengerparti üdüléshez. A nyári hónapokban 30 C fokot is mutathatnak a hőmérők, a tenger vízhőfoka ekkor eléri a 26-27 C fokot. A helyi klímát a mediterrán éghajlati hatások alakítják.

Szardínia egyedülálló, napsütötte szigete arra vár, hogy felfedezzük! Az olaszországi nyaralás előtt készüljünk fel minden eshetőségre és biztonságunk érdekében kössük meg a megfelelő utasbiztosítást!

Következő cikkünk:
Tenerife, az örök tavasz szigete