Szeged szépsége

Szeged megyei jogú városa Magyarország harmadik legnépesebb települése, egyben a Dél-Alföld legnagyobb települése, Csongrád-Csanád megye és a Szegedi járás székhelye. A Tisza és a Maros találkozásánál fekszik Szeged, az egyik legszebb magyar város. Érdemes ellátogatni ide az év bármely szakában!

A képen égbolt, kültéri, torony, több látható

Automatikusan generált leírás

Szeged történelmének és a mai városkép kialakulásának egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879-es árvíz volt. Az épületek nagy része kárt szenvedett, és a mai Szeged nagyrészt az árvíz után épült újra, szebb és modernebb épületek váltották fel a régieket.

A lélegzetelállító szegedi Dóm hazánk egyetlen 20. században épült székesegyháza, a szegedi városkép ikonikus eleme. Fogadalmi templomnak is nevezni szokás, hiszen az 1879-es árvíz pusztítása után a szegediek fogadalmat tettek arról, hogy ha sikerül újjáépíteni ősi városukat Szűz Mária segítségével, akkor az ő tiszteletére egy új, minden eddiginél monumentálisabb templomot állítanak fel.

A neoromán székesegyház hazánk negyedik legnagyobb temploma, amely ötezer fő befogadására képes. A Magyarország második legnagyobb harangjának (86 mázsás) otthont adó templom toronyórájának számlapja is hatalmas. A Dómban megtalálható 9040 sípos francia rendszerű romantikus orgona pedig Európában a harmadik legnagyobb. A templom belülről is lenyűgöző. A templomba lépve rögtön feltűnik a gazdag, színpompás faldíszítés, amely a 20. századi magyar művészet egyik legszebb alkotása. Festésében egy bizánci hatás mutatkozik meg ornamentális virágmotívumok alkalmazásával, amely kiegészül ó- és újszövetségi szentírási szakaszoknak és személyeknek az ábrázolásával. A fény, a Róth Miksa tervei alapján készült figurális, gondosan kimunkált üvegablakokon keresztül szűrődik be.

Érdekesség, hogy körülbelül 50 olyan épület tekinthető meg Szegeden, amelyek szecessziós stílusban épültek. A leghíresebb a Reök-palota, a Gróf-palota, a Deutsch-palota és az Ungár-Mayer-palota a Dugó (Dugonics) tér és a Kárász utca sarkán.

Szeged városa gazdagon bővelkedik a látnivalókban és a szórakoztató programokban. Kulturális rendezvények, zenei fesztiválok, pezsgő éjszakai élet és persze ínyenc gasztronómia vár mindenkire ebben az egyedülálló városban. 

Forrás: http://szegedtourism.hu/hu/szeged-impozans-epuletei-a-szegedi-dom/

Csodálatos helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A Hortobágy felfedezése