Szerbia legszebb természeti képződményei

Szerbia délkelet-európai állama a Balkán-félsziget középső és északi részén, illetve a Kárpát-medence déli részén helyezkedik el. Az Alföld déli vidéke a Száva és a Duna vonalától délre végződik, de a Morava-völgyben mélyen benyúlik a Balkán-félszigetre. Ettől a völgytől nyugatra helyezkedik a Dinári-hegység, amely Montenegró területén át egészen az Adriai-tenger partjáig fut. Keletre a Balkán-hegység és a Szerb-érchegység emelkednek kisebb folyóvölgyekkel, medencékkel. Szerbia legmagasabb pontja Koszovó területén, a Prokletije hegységben található 2656 méter magas Đeravica.

A képen hegy, víz, természet, kültéri látható

Automatikusan generált leírás

Szerbia vidéke számos gyönyörű természeti látnivalót rejt. Álomszép zöld területek, kristálytiszta tavak és festői folyópartok tarkítják az ország területét. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány helyszínt, melyet érdemes felfedezni, ha itt járunk. Lássuk, hogy melyek is ezek!

Tara Nemzeti Park

A Tara Nemzeti Park a Zaovine tavat öleli körbe, és igazán hangulatos túraútvonalakat kínál. Itt lelhető fel a Tara-hegy, Szerbia nyugati középső részén helyezkedik el, a határhoz közel. A hegy a Dinári-hegység tagja, csúcsainak magassága 1000 és 1500 méter között ingadozik. A hegyoldalakat sűrű erdőség borítja, melyet a magasabban fekvő régiókban irtások során legelők, hegyi rétek és meredek sziklás részek váltanak fel.  A különleges növényvilág mellett védett állatfajoknak is otthont ad a terület. Többek között barnamedve, hiúz, farkas, zerge él a hegység területén. Madárvilága is kiemelkedő; szirti sas, vándorsólyom, nyírfajd és eurázsiai uhu is költ a helyszínen.

Đavolja Varoš

Másnéven az Ördög városa Dél-Szerbiában a Radan-hegy déli lejtőin, Davolja Varos-ban található. Itt 202 különös sziklaformáció lelhető fel, amik vulkáni tufából és andezitből állnak, magasságuk 2 és 15 méter között van. A terület tengerszint feletti magassága kb 700 m. A képződmények leginkább egy toronyra emlékeztetnek. A területen két forrásból extrém savas ásványvíz szivárog fel, rendkívül magas az ásványi anyag tartalma. A vizük feltűnően vöröses színű.

Tarcal-hegység

A Tarcal-hegység a Szerémség északi részén, Szerbia és kis részben Horvátország területén található. A keskeny hegylánc szigethegységként emelkedik ki az Alföldből; északon és délen folyók – a Duna és a Száva – keretezik.  A kelet–nyugati irányban húzódó hegység téríti el az addig dél felé folyó Dunát kelet felé. A hegység 300 méter feletti részeit sűrű lombhullató erdők borítják, míg völgyeiben legelők, szántóföldek, szőlők és gyümölcsösök húzódnak. Állatvilága fajokban gazdag.1960 óta jelentős része Szerbia egyik és a Vajdaság egyetlen nemzeti parkjához, a Fruška Gora Nemzeti Parkhoz tartozik.

A világ egyedülálló természeti helyszínei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Biztonságos utazásra fel!

Következő cikkünk: Abánia legszebb természeti képződményei