Szlovénia barlangjai

A szomszédos, autóval, busszal és vonattal is könnyen megközelíthető Szlovénia egyedülálló természeti kincsekkel rendelkezik. A különleges látnivalók minden évben turisták tízezreit csábítják az országba. Szlovénia vidékén festői szépségű barlangok lelhetőek fel, több mint 6000 barlang található a területén, amiből 110 látogatható. Összegyűjtöttünk párat a varázslatos természeti képződményekből, melyeket érdemes felfedezni.

A Skocjan-barlangrendszer

A drámai szépségű Skocjan-barlangrendszer 1986 óta az UNESCO világörökség része és egyben Szlovénia egyik leglátogatottabb természeti látványossága. Nem véletlenül, hiszen itt található a világ legszélesebb, folyóvíz által kivájt, földalatti kanyonja. A mészkő barlangrendszer a Szlovén Paradicsomban, Szlovénia dél-nyugati részén helyezkedik el, Budapestről akár 5-6 óra alatt is megközelíthető. Gigantikus méretei és különleges cseppkőformái teszik igazán egyedülállóvá a Skocjan-t. A barlangrendszer rendkívül szerteágazó, útvonalainak hossza több mint 6 km. Legalacsonyabb pontján a mélysége eléri a 223 métert. Hatalmas földalatti terek jellemzik, ezek közül a legnagyobb az elképesztő méretű Martelovi Terem, amely magassága 146 m, szélessége pedig 120 m. Itt torkollik a barlangban 2600 m hosszan futó folyó.

Érdekesség, hogy a régészeti kutatások szerint a barlangokban egykor emberek laktak, a terület környéke pedig több mint 5000 éve lakott. A barlangrendszerben feltehetőleg vallási rituálékat is tartottak, ahol áldozatokat és kultikus szertartásokat mutattak be. A képződményből az idők során számos lelet került a felszínre, mint például kardok, fejszék, ékek, hajók töredékei és olyan tárgyak, melyeket a bronzkorban élt emberek használhattak. A Skocjan-barlangrendszert 1819-ben nyitották meg a nyilvánosság és a turisták előtt, de területét csak 1890-re tudták feltárni teljesen. Napjainkban a hosszának felét, körülbelül 3 km-t járhatnak be az idelátogatók. A Skocjan barlangrendszer több mint egyetlen barlang. Ezért nem három különböző túra keretein belül lehet felfedezni: a Skocjan barlang túrán keresztül, amely egycsoportos túra, a Reka folyó "kiegészítő" túra által, ami szintén csoportos túra és a Skocjan barlang tanösvény túra útján egyénileg.

A Postojna-barlang

A híres Postojna-barlang, Szlovénia legszebb cseppkőbarlangja. A karszt barlangrendszer Postojna község közelében, Szlovénia dél-nyugati részén található. Közel 25 ezer méteres hosszúságával az ország második leghosszabb barlangrendszere, valamint az egyik legismertebb turisztikai helyszín Szlovéniában. A barlangrendszer három fő szintből áll, a Pivka folyó még mindig a legalacsonyabb szinten folyik, így itt napjainkban is aktív barlangképződés zajlik. A barlangot 1819-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, amely azóta is rendkívüli népszerűségnek örvend. Nevezetessége a számtalan cseppkőformáció és a különleges élővilága mellett a világ első barlangvasútja és az egyetlen földalatti postahivatal, a barlangot ezek miatt évente több százezer turista keresi fel.

Érdekesség, hogy a Postojna vidék második legismertebb látnivalója a barlangtól 9 kilométerre található hegység belsejébe vájt Predjama kastély. A festői szépségű, bevehetetlen és rejtélyes kastély 123 méter magasan épült, több mint 800 évvel ezelőtt. Méreteivel és különleges elhelyezkedésével a Guinness Világrekordok közé sorolták be. A belső kialakítása olyan mesteri, hogy néha nem lehet eldönteni, hogy még a barlangrendszer útvesztőiben, vagy a kastély egyik folyosóján járunk-e.

A Krizna-barlang

A barlang a felette elhelyezkedő dombról, a Krizna Goráról kapta a nevét, melyet pedig a rajta található középkori Szent Kereszt templomról neveztek el. A képződmény Szlovénia déli részén található. A Krizna-barlangrendszernek eddig körülbelül 10 km-es szakaszát tárták fel, de teljes hossza és minden része egyelőre még nem lett feltérképezve. Nevezetességei a mésztufa gátakkal elválasztott tavak, melyeknek kristálytiszta vize a Bloke-fennsíkról zúdul le a barlangrendszerbe, mielőtt Cerknica mezőin visszatér a felszínre a Steberscica-patak képében. A Krizna a világon eddig feltárt leghosszabb tavasbarlang a maga 22 tavával, melyeken hajóval lehet átkelni. A barlang mindezek mellett más érdekességgel is rendelkezik. A szakértők szerint igen különleges, hogy egy ilyen hosszú barlangrendszernek csak egyetlen bejárata van, ami valószínűleg a barlang mennyezetének beomlásával keletkezett. A barlangrendszer élővilága szintén egyedülálló, igazán változatos állatfajok otthona. A 19. században több helyen felfedezték területén a barlangi medve maradványait, amiket az ide ellátogatók ma meg is nézhetnek. Élővilágát tekintve a Krizna a világ 4. leggazdagabb barlangja.

Óvjuk meg a kincseket

A szlovén barlangok meglátogatásakor ügyelnünk kell arra, hogy azokat épségben tudjuk megőrizni a jövő generációi számára. Eme különleges helyek a felfedezése kiváltság, tehát fontos, hogy minden turista tisztelettel viselkedjen a barlanggal szemben.

Irány Szlovénia!

Nyugati szomszédunk, Szlovénia kicsiny mérete ellenére is rendkívül népszerű a turisták körében. Ez persze egyáltalán nem meglepő, hiszen az országban minden megtalálható, amire egy utazó vágyhat, bármilyen jellegű kikapcsolódást is tervez. Mediterrán, napsütötte tengerpart, vadregényes, magashegységi környezet, rengeteg természeti látnivaló és kulturálisan egyedülálló, nagy történelmi múltú városok várják látogatóikat. Szlovénia vidékei felfedezésre várnak!

A külföldi üdülés előtt mindig készüljünk fel minden eshetőségre és gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről!

Következő cikkünk: Szlovák termálfürdők