Szlovénia legszebb természeti képződményei

Szlovénia gyönyörű országa Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Négy nagy európai földrajzi régió találkozik az országban: az Alpok, a Dinári-hegység, a Kárpát-medence és a Mediterráneum. Szlovénia fő turisztikai vonzerejét a varázslatos szépségű hegyei, a kristálytiszta tavai, a mediterrán tengerparti szakaszai, a bájos városkái és a színes kulturális örökségei adják.

Szlovéniában számtalan érintetlen, az anyatermészet által létrehozott helyszínt fedezhetünk fel. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány természeti látnivalót, melyet érdemes felfedezni! Lássuk, hogy melyek is ezek!

A Skocjan-barlangrendszer

A különleges Skocjan-barlangrendszer 1986 óta az UNESCO világörökség része és egyben Szlovénia egyik legnépszerűbb természeti látványossága. Itt található a világ legszélesebb, folyóvíz által kivájt, földalatti kanyonja. A mészkő barlangrendszer a Szlovén Paradicsomban, Szlovénia dél-nyugati részén helyezkedik el, Budapestről akár 5-6 óra alatt is megközelíthető. Gigantikus méretei és különleges cseppkőformái teszik igazán egyedülállóvá a Skocjan-t. A barlangrendszer rendkívül szerteágazó, útvonalainak hossza több mint 6 km. Legalacsonyabb pontján a mélysége eléri a 223 métert.

A Brinta és Gregorcic-vízesések

A vad folyású patakok, melyek a Krn-hegyről a Soca-völgy felé húzódnak le, rendkívül nehezen megközelíthetőek. A víz itt meredek szakadékokat alakított ki, valamint számtalan vízesést hozott létre. A vidék legismertebbje az elképesztő szépségű Brinta- és Gregorcic-vízesés. Egy kiadós túrával fedezhetőek fel, a gyönyörű vízesésekhez meredek és csúszós út vezet, így a bátrabb és gyakorlottabb turistáknak ajánlott ez a kirándulás.

A Mostnica-szurdok

A Mostnica egy vadregényes, 2 km hosszú szurdok, amely Stara Fuzina település közelében, az aplesi Voje-völgyben helyezkedik el. A szurdok egyes szakaszai rendkívül szűkek, szélességük itt még az 1 métert sem éri el. A legmélyebb pontja az Ördög-hídja alatt találtható, ezen a helyszínen 20 méter magasan sétálhatunk át a szurdok felett. Ez a különleges természeti látnivaló teljes mértékben körbejárható, a körülötte futó, hangulatos ösvényeken.

A világ egyedülálló természeti helyszínei felfedezésre várnak! Ám utazás előtt mindig legyen az első dolgunk a megfelelő utasbiztosítás megkötése, hogy ne érhessen minket kellemetlen meglepetés! Biztonságos utazásra fel!

Következő cikkünk: Lengyelország legszebb természeti képződményei