Szlovénia legszebb vízesései

Kevés megnyugtatóbb érzés van annál, amikor egy csodás vízesés morajlása mellett, a friss erdei levegőn áll az ember és egy pillanatra eggyé válik a természettel. Szlovénia rengeteg fantasztikus vízesést tartogat a kirándulók számára, nem véletlen töretlen népszerűsége sem. De melyik vízeséshez érdemes ellátogatni? Mutatjuk! 

A képen természet, víz, vízesés látható

Automatikusan generált leírás

Kozjak vízesés

A Kozjak-patak és csodás vízesései fokozottan védett terület és egyben Szlovénia egyik legszebbike is. Kiváló hely a sétára a forró nyári napokban, hisz a meredek falak megőrzik a kellemes hűvöset. Kobarid városától nem messze, a smaragdzöld Soča folyó felett található a Kozjak-patak szurdoka, ahol fenségesen emelkedik ki a 15 méter magas Kozjak-vízesés. Ez a népszerű természeti kincs egy titokzatos, de mégis gyönyörű képet alkot, amelyet magas, sötét falak rejtenek el a külvilág elől és mészkő üledékek borítják, épp úgy, mint a karsztbarlangokat. A festői túrához rendezett gyalogút vezet a vízeséshez, egyes helyeken kis fahidak egészítik ki, valamint egy terasszal zárul le, amely varázslatos kilátással kecsegtet a sziklás amfiteátrumra, amely színei a zöld medence és fehér vízsugár kontrasztjában pompáznak. 

Peričnik-vízesés

A Peričnik-vízesés a maga 52 méteres magasságával az egyik legnagyobb vízesés Szlovéniában. Keletkezése egykori jeges -vagy gleccser-aktivitásnak eredménye. Gyalogosan vagy kerékpárral is meglátogatható, Mojstrana településtől a Vrata-völgyig vezető jelzett útvonalon. Valójában két Peričnik-vízesés létezik: felső és alsó vízesést különböztetik meg. Mindkettő körülbelül 10-15 perc alatt elérhető a Koča pri Peričniku hegyi kunyhótól, amely helyi frissítőket kínál a megfáradt kirándulóknak. Sétálhatunk a vízesés mögött és alatt is, így különleges nézőpontokból is megcsodálhatjuk ezt a természeti kincset, viszont mindenképp legyünk nagyon óvatosak, mert ez az ösvény nedves és csúszós lehet!  Télen a vízesés többszáz jégcsappá válik, amelyek a zöld és kék árnyalataiban pompáznak és csodálatos látványt nyújtanak.

Martuljek-vízesések

Kranjska Gora település közelében két fenséges vízesés is található a Špik hegy alatt, amely az egyik legvonzóbb szlovén hegynek számít. A felső Martuljek-vízesés különösen látványos: a kristálytiszta víz három szinten zubog le a közel 110 méter magas függőleges falról. Az egyenesen hozzá vezető út meglehetősen egyszerű, viszont a vízesés környékéhez vezető ösvény csak jól felszerelt hegymászóknak ajánlott. Az alsó Martuljek-vízesés egy 50 méter magas falról ereszkedik le és a 400 méter hosszú és igencsak keskeny Martuljek mészkő-szurdokba esik. Mindkét vízesés késő tavasszal telítődik meg legtöbb vízzel a kései olvadt hó eredményeképp, ezért ilyenkor a legnépszerűbb a kirándulók körében és egyben a tavasz legszebb hírnökének is számít a környéken.

Fratarica-patak, a száz vízesés völgye

A Koritnica-folyó völgyét a száz vízesés völgyeként is nevezik, hisz a Log Pod Mangartomnál Koritnicába ömlő Fratarica patak számos csodálatos vízesést hozott létre, megszámlálhatatlan formában és méretben. A Fratarica-szurdok vízesései miatt népszerű a kanyoning és rafting szerelmeseinek körében. A szurdok felső szakaszának vízeséseit nem egyszerű megközelíteni, az ösvény helyenként igencsak megpróbáltató lehet, ám a vízesések látványa minden percet megér!

Boka vízesés

A 144 méter magas és 18 méter széles Boka-vízesés Szlovénia és Európa egyik legnagyobb és legfenségesebb vízesése. A függőleges sziklafalak látványa a vízeséssel a középpontban teljességgel lenyűgöző. A Kanin-hegylánc magas hegyeiben felhalmozódó vízmennyiség egy úgynevezett „szikla-polcon” bukkan elő, innen pedig 106 méteren át zubog folyamatosan lefelé, majd közvetlenül ezután további 30 métert zuhan a mélybe. Tavasszal és ősszel, amikor megolvad a hó vagy nagyobb mennyiségű a csapadék, a Boka-vízesés különösen hangossá és fotogénné válik, hiszen ilyenkor éri el a legdúsabb vízmennyiséget, ezért ebben az időszakban a legnépszerűbb a kirándulók körében is. 

Rinka-vízesés

A Rinka-vízesés Szlovénia legmagasabb egybefüggő és töretlen vízesése, ezt a 90 méter magas vízívet méretének és szépségének köszönhetően természeti emléknek nyilvánították. A vízesés egész évben látogatható, nem véletlenül ez a Logar-völgy Nemzeti Park egyik legkiemelkedőbb látványossága. Különösen télen járnak erre kirándulni az elszánt természetjárók, de a jégmászók körében is különösen népszerű ilyenkor. Az út végén lévő parkolótól körülbelül 10 perc sétára van egy jól karbantartott, enyhén emelkedő, felfelé vezető ösvény, a vízesés mellett pedig egy sziklás szirten elhelyezkedő kedves kis kávézóból nyílik a legjobb kilátás a lépcsőzetesen lezubogó vízre, így itt mindenképpen érdemes megpihenni egy nagyobb túra után.

Šumik vízesések

A Šumik-vízesések és az őket körülvevő Pohorje Nemzeti Park és őserdő egyéb természeti csodái miatt talán a legnépszerűbb kirándulóhely Szlovéniában. Két Šumik vízesést tartanak számon; a Nagy Šumik-ot és a Kis Šumikot, amelyek egy olyan védett erdőterületen találhatók, ahol lombhullató fák, például bükk és különböző fenyők vannak túlsúlyban, így az év nagyobb részében csodálatos zöld színekben pompázik az erdő. A vízesésekhez vezető séta garantáltan lenyűgözi azokat a kalandvágyó kirándulókat, akik ezt az érintetlen természeti környezetet választják úticélnak. A Šumik-vízesések a Lobnica-patak mentén található meredek lejtők közötti rövid leereszkedés után érhetők el, de a vízesésekig a gyaloglás már meglehetősen nehéznek bizonyul, így erre érdemes felkészülni, ha ide készülünk túrázni indulni!

A csodás Szlovén környezetben megtett túra a vízesésig nem csak garantált feltöltődéssel, de sajnos esetleges balesetekkel is járhat, ezért indulás előtt ne feledkezzünk meg az utasbiztosítás megkötéséről sem!

Következő cikkünk: Szlovénia barlangjai