Tervezzük meg a túránkat!

Nincs jobb kikapcsolódás, mint a természet lágy ölén tölteni a napot, miközben friss levegőt lélegzünk és kellemes testmozgással vezetjük le a csomagolt ebédet. De mire érdemes odafigyelni, amikor túránkat tervezzük, hogy ne érjenek kellemetlenségek? 

A képen kültéri, fű, személy, égbolt látható

Automatikusan generált leírás

Sokan vallják, hogy a túrázás már akkor elkezdődik, amikor elkezdjük megtervezni. Természetes, hogy izgatottak vagyunk és azonnal útnak indulnánk, de az előkészítés kihagyhatatlan lépés. 

Készítsünk időellenőrzési tervet!

A térkép segítségével határozzuk meg előre, hol kell tartózkodnunk a nap bizonyos pontjaiban. A gyaloglási sebességet vegyük figyelembe a túrán résztvevők száma és fittségi szintje alapján. Ezenkívül minden megtett 1000 méteres magassághoz adjunk hozzá még egy óra túrázási időt, és ami a legfontosabb: ne felejtsük el, hogy amikor csoportosan túrázunk, akkor csak annyira vagyunk gyorsak, mint a csoport leglassabb embere! Így igazítsuk a tervet a túrához, hogy biztosan minden tényezőt számba vegyünk indulás előtt. 

Jelöljük meg az útvonal fontos pontjait!

Jelöljük ki a pontos útvonalat, adjuk meg előre a kempingeket, pihenőhelyeket és ha több napos túrára készülünk, akkor esetleg a vízi megállókat és a főbb útkereszteződéseket is.

Ismerjük meg a térképet!

Tanulmányozzuk a térképeket, mielőtt megkezdenénk az utazást. Jó ötlet alaposan utánanézni és megjegyezni, hogy melyik útvonalon fogunk kirándulni. Keressük meg a lehetséges kifelé vezető utakat vészhelyzet esetére, valamint azokat a helyeket, ahol esetleg utántölthetjük a víztartalékunkat. 

Ellenőrizzük az időjárást!

Ennek megfelelően csomagoljunk, mindig szem előtt tartva, hogy a hegy tövében és a hegy felénél nagyon eltérő lehet az időjárás. Esővédő felszerelést akkor is magunkkal kell vinni, ha esőt nem jósolnak, mivel a nedves ruhák hipotermiát okozhatnak, ami nagyon veszélyes lehet kortól függetlenül! Ezért ne spóroljuk az esővédő felszerelésen, mindig legyen neki hely a hátizsákunkban!

Ne legyen titok a hollétünk!

Ez leginkább akkor fontos, ha több napra indulunk és egyedül, de sosem árt, ha legalább egy ember tudja, hogy hova tartunk és várhatóan mikor térünk vissza, hiszen, ha esetleg bármi gond történne, például eltévedünk, vagy megsérülünk, tudni fogják hol keressenek minket. 

Ha pedig külföldre indulunk túrázni, akkor ne felejtsük el az utasbiztosítás megkötését sem, amely biztosítja, hogy ha baleset vagy egyéb kellemetlen meglepetés történne, ne kelljen még a nem várt költségekkel is számolnunk!

Következő cikkünk: 
Szörfözés Európában