Thaiföld: utazás a trópusi paradicsomba

Thaiföld kiváló első célpont azok számára, akik Ázsiába szeretnének utazni. Gazdag kultúrája, vendégszerető, barátságos lakói, különleges gasztronómiája és relatív alacsony árai megfelelő közbiztonsággal párosulnak. A Távol-Kelet minden színe és izgalma megtalálható az országban. Buddhista szentélyei, kolostorai évezredes hagyományokat és kultúrát őriznek, a mai napig. Fővárosa, Bangkok pedig egy igazi, metropolisz, amely soha nem alszik.

Thaifold,-utazas-a-tropusi-paradicsomba-(1).jpg

Időjárás

Az ország hőmérséklete kevéssé változik az év során. Januárban 25 celsius fok, júliusban pedig 28 celsius fok közötti középhőmérsékletet szoktak mérni. Érdemes azonban a hűvösebb, téli időszakra időzíteni az utazást, mert a trópusi éghajlatnak köszönhetően nyáron gyakoriak az esőzések. Az országban átlagosan 1000-2000 mm csapadék hullik évente, ennek nagy része május és október közepén várható (összehasonlításképpen, Magyarországon az éves csapadékmennyiség 500-800 mm).

Kultúra

Thaiföld kultúráját főként a buddhizmus és a hinduizmus befolyásolja. A különböző szentélyek, kolostorok évezredes hagyományokat őriznek a mai napig. A mindennapokban a 20. század óta az országot is elérte a modernizációs hullám, bizonyos szokásokat, azonban a turistáknak is érdemes betartani. Ide tartozik például a “váj” szimbólum, ez a mell előtt összetett, lótuszt formáló kéz, amit több élethelyzetben is használnak. Ide tartozik a köszönés, a tiszteletadás, illetve a búcsúzás. A tiszteletet mindig az idősebb felé kell ilyen módon kifejezni, és ezt el is várják. Emellett a magasabb pozícióban dolgozó, megbecsült ember felé is használni kell a “váj” mozdulatsort. A thai emberek egyszerűek, barátságosak, nyitottak, azonban nyilvános helyen sokszor visszafogottabbak. Ezt érdemes szem előtt tartani, mielőtt nyilvánosan ölelkezésbe, csókolózásba kezdenénk.

Phuket

Ez Thaiföld legnagyobb szigete, csodálatos, fehér homokos tengerpartokkal. Kiemelkedő búvárkodási lehetőségek, óriási nemzeti park, illetve számos látványosság várja az idelátogatókat. Gasztronómiája is igen gazdag, ideális a tengerparti nyaralásra vágyóknak.

Ko Phi Phi

Az igazi, megtestesült paradicsom. Phuket-től keletre az Andamán-tengeren fekszik két kis sziget, Phi Phi Don és Phi Phi Lei. Az előbbi a “lakott” sziget, alaprajza egy “H” betűt formáz, a két szára között pedig elképesztő kilátás nyílik. Napközben érdemes a hegyekre is felsétálni a legjobb látvány érdekében.

Az utazás előtt azonban ne felejtsünk el gondoskodni a megfelelő utasbiztosítás megkötéséről sem.

Következő cikkünk: Fedezd fel az ázsiai szigetvilágot: utazás Indonéziába