Tihany csodája

A Balaton ékszerdobozaként becézett Tihany mindenkinek tartogat különleges élményeket. Veszprém megye egyik legszebb községe az egyik legnépszerűbb balatoni térség, hiszen festői szépsége, gasztronómiai és szórakozási lehetőségei, a jó megközelíthetőség, a jó minőségű strandok és a megannyi látnivaló összessége kivételes élményekkel kecsegtet. 

Tihany hangulatos kisutcái kivételes látnivalókat rejtenek az odalátogatóknak. A híres Tihanyi Apátság körül rengeteg szuvenírbolt, hangulatos magyaros étterem és festői panoráma kápráztatja el a turistákat. A Pisky sétányon andalogva gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, és könnyű sétatávolságra további nevezetességek érhetők el. Érdemes megnézni a Kalváriát, az Óvár hegyet és az abba épített Barátlakásokat. Ha már Tihanyban járunk, tanácsos ellátogatni a Marcipán házba, a Babamúzeumba és a Paprika házba is.

A képen égbolt, víz, kültéri, természet látható

Automatikusan generált leírás

A Tihanyi táj különlegességét három tó adja: a Balaton, a Külső-tó, valamint a Belső-tó. A Tihanyi-félsziget ezen tavait sem patak, sem forrás nem táplálja. Úgy alakultak ki, hogy a vulkáni kráter – ami a félsziget egyik sajátossága – megtelt esővízzel. A nyüzsgő belvárostól távolabb, a község lakott területein kívül szőlők, legelők, erdők és levendulaültetvények is találhatóak. A Levendula a Tihanyi-félsziget szimbólumává vált, ugyanis itt telepítették az első ipari célú levendulaültetvényt. A tihanyi lakosok halászatból és bortermelésből éltek évszázadokon keresztül, ezeknek a hagyományoknak állít emléket Halászcéh-házban megtekinthető kiállítás. A hajózás is fontos szerepet játszik a falu életében, itt működik a Balaton máig egyetlen kompátkelője, ami a Tihany- Szántód útvonalon szállítja a turisták tömkelegét. 

Tihany híres jelensége a Garay János költő által is mesébe foglalt tihanyi visszhang. A Visszhang a dombon lévő echokőről kiáltott szavak a több, mint 300 méterre fekvő apátság oldaláról verődnek vissza, mindössze 2 másodperc alatt megtéve a távot oda-vissza. A legendás visszhang hétszer verődött vissza a templom oldaláról, azonban azóta a falu egyre nagyobb zsúfoltsága miatt ma már csökkent a visszhang ereje. 

Magával ragadó helyszínek lelhetőek fel hazánkban. Érdemes felfedezni kincseinket! Belföldi utazás során is fontos a megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, mindig legyen ez az első lépésünk!

Következő cikkünk: A palkonyai pincefalu