Toszkána legszebb célpontjai

Toszkána kiváló úti cél lehet bárki számára, hiszen gyönyörű épületek, kiváló tengerpartok, megszámlálhatatlan kulturális látnivaló és annál is több finomság várja az ide látogatókat. Mind a tíz tartománya tartogat számunkra remek célpontokat, mi most összeszedtük a legnépszerűbbeket. 

A képen fa, égbolt, kültéri, fű látható

Automatikusan generált leírás

Firenze

Firenze a toszkán régió fővárosa, mintegy félmillió lakosságával az Arno folyó partján, az Adriai-tenger és a Tirrén-tenger között az olasz félsziget közepén terül el. Ez a város nyüzsög a kézműipari alkotások, a kereskedelem, a kultúra, a művészet és a tudomány forgatagától. Firenze kivételes művészi örökséget őriz az egykori világ civilizációjáról. Itt éltek többek között Cimabue és Giotto, az olasz festészet atyái, Arnolfo és Andrea Pisano, az építészet és a szobrászat reformistái; Brunelleschi, Donatello és Masaccio, a reneszánsz megalapítói; Ghiberti és a Della Robbia; Filippo Lippi és l'Angelico; Botticelli és Paolo Uccello; az egyetemes zsenik, Leonardo da Vinci és Michelangelo. Munkáikat, a művészek több generációjától kezdve a jelen század mestereiig, a város számos múzeumában gyűjtötték össze. 

Firenzében nem a művészet az egyetlen vonzóerő, hiszen megannyi más érdekesség is található itt. Ebben a városban van például a világ leghíresebb hídja, a Ponte Vecchio, vagyis az öreg híd, amely a Arno-folyón ível át és a mai napig ötvösöknek és aranyműveseknek ad otthont.  Kivételes történelmi pillanatokat őriz a Palazzo Pitti is: ez a reneszánsz palota nem csak a Toscanai nagyhercegnek adott otthont, de még magának Napóleonnak is, akinek saját fürdőszobájába be is pillanthatunk! Ma többféle múzeumnak is otthont ad, több száz művészeti alkotással és kiállítási tárggyal. Mögötte terül el az impozáns 45 ezer négyzetméteres Boboli-kert, amely tavakkal, lugasokkal, ciprusokkal, mesterséges barlangokkal, szökőkutakkal, antik szobrokkal és lélegzetelállító firenzei panorámával várja a látogatókat. De itt található a hatalmas szobrokkal teli Piazza del Signoria tér is, az Uffizi képtár és a Szent Márk-templom is, de Firenze több napra, akár hétre elegendő látványossággal kecsegtet a turisták számára. 

Chianti borvidék

A híres Chianti borvidék Firenzétől délre található, a jellegzetes dombokkal és ciprusfákkal szegezett birtokokon Olaszország leghíresebb vörösbora készül. A világhírű bortermelő vidék hat körzetre oszlik, ebből három különösen népszerű. 

Szeptember környékén az egyik legnépszerűbb célpont Impruneta, ez a kisváros a Chianti rész elején helyezkedik el és bár önmagában sok látnivalóval nem kecsegtet, azonban az itt megtartott csodás hangulatú borfesztivál rendkívül népszerű célponttá teszi ezt a környéket az első őszi hónapban.
Greve in Chianti, amelyet Chianti kapujaként is emlegetnek, Firenze és Chianti között helyezkedik el és itt rendezik meg minden szeptemberben a legnagyobb borvásárt. Ezen kívül nyüzsgő főtere minden héten piacnak ad otthont, de gyakran tartanak nagyobb fesztiválokat is. Ideális helyszín nyugodt órák eltöltésére, rengeteg fagylaltozó, kávézó és borozó áll a látogatók rendelkezésére. Ezen kívül itt találhatjuk meg a város bormúzeumát, a Szent Művészetek Múzeumát és a Montefioralle kastélyt is, ahol itt készült bort és olívaolajat is kóstolhatunk.
Chianti központja, Giaole di Chianti főtere eredetileg Vertine és Barbischio kastélyának piaca volt a középkorban, ma pedig tipikus nyugodt toszkán központ, ahol bármikor megpihenhetünk egy pohár bor társaságában, hiszen a szőlőültetvény ott van a közelben, így kortyolgatás közben láthatjuk, honnan érkezett hozzánk a finom nedű. Itt található Meleto vára is, ahol a bortermelés mellett érdekes külsejű Cinta Senese malacokat is tenyésztenek, ez állatbarátoknak is izgalmas program lehet!

Siena 

Siena macskaköves, szűk utcái és több százéves épületei között sétálva az ember könnyen megfeledkezik az idő múlásáról. A város különleges atmoszféráját nehéz nem átérezni és belefeledkezni, de látványosságai épp olyan lenyűgözőek. Leghíresebb eseménye a Palio lovasverseny, amely minden évben júniusban és augusztusban kerül megrendezésre és rengeteg érdeklődőt vonz a városba. Fő látványossága azonban a Duomo, egy különleges és gyönyörű templom, amelyet a világ egyik legszebbikének is tituláltak. Olyan műalkotásoknak ad otthont, mint Donatello szobra, a Heródes lakomája vagy éppen Michelangelo szobrai, de itt található a Piccolomini könyvtár is és a dóm földalatti kriptája is. 

Ezzel a dómmal szemben helyezkedik el az egykor szegények és árvák kórházaként üzemelő, ma pedig múzeumként működő Santa Maria della Scala, amely Európa legrégebbi kórháza. Többek között csodás freskók, régészeti és gyermekművészeti múzeum és könyvtár is található ebben az érdekes múltú épületben. 

Siena büszkélkedhet Európa egyik legszebb főterével is, a különleges kagyló, vagy legyező formájú Piazza del Campo-val. Érdekesség, hogy bár régen kivégzések és bikaviadalok fő helyszíne volt, ma egyik legfontosabb funkciója, hogy a híres lovasversenyeknek adjon otthont minden évben. Természetesen sincs hiány fagylaltozókból, borozókból, pizzériákból sem, de a külső utcákban is érdemes tenni egy sétát. 

Fedezze fel Toszkána csodálatos világát és ne feledkezzen meg indulás előtt az utasbiztosítás megkötéséről sem, hogy biztosan csak a szebbnél szebb tájakra kelljen koncentrálnia!

Következő cikkünk: Szlovénia legszebb vízesései