Túrázás kisokos: erre lesz szükséged egy hosszabb túrán

A túrázás, bár alapvetően fárasztó mulatság, kiváló időtöltés. A természetben könnyen feltöltődik az ember, a teljesítmény jó érzéssel tölt el, ráadásul gyakran szemet gyönyörködtető környezetben tehetjük mindezt.

Mire-van-szukseged-a-turazashoz-(1).jpeg

Többnapos túra Magyarországon

Hazánk számos erdős, hegyes, dombos résszel rendelkezik, ami tökéletesen alkalmas a túrázásra. Nyugodtan szervezhetünk több napos túrákat például a Mátrába vagy, a Balaton-Felvidékre. Illetve nem szabad elfeledkezünk a Kéktúráról sem, amely  1172 km-es hosszával körülöleli az országot.

Hegymászás külföldön

A hegyekbe vágyóknak sem kell messzire mennie, a közeli Tátra, illetve Fátra hegységek népszerűek a turisták körében. Ezek esetében jól jelölt útvonalakkal találkozhatunk, váltakozó nehézségi szinttel, ezért a többnapos hegyi túrákkal ismerkedőknek is tökéletes terepet nyújthatnak.

Egyedül vagy társasággal?

Felmerülhet a kérdés, hogy egyedül, vagy társasággal érdemes útra kelni. A túrázás gyakran inkább társas tevékenység. Rengeteg idő van arra, hogy átbeszéljük a világ dolgait, tudjuk egymást motiválni a továbbhaladásra, illetve nem utolsó sorban, ha bármi baj történik lesz, aki segítséget hívjon. Minél messzebre megyünk annál inkább ajánlott a tapasztalt ismerősök, vagy helyi túravezetők társasága. De van olyan is, amikor egyedül jobb neki vágni. Ennek tipikus példája a zarándokutak teljesítése.

Felszerelés

A túrázás négy legfontosabb kelléke a megfelelő lábbeli – általában zárt, bokát is tartó bakancs – ivóvíz, élelem, illetve egy hátizsák, amibe tesszük ezeket. Nem érdemes szatyrokkal, válltáskákkal kísérletezni, se nem praktikusak, se nem kényelmesek. Amikor több napra megyünk túrázni akkor gondoskodni kell a megfelelő – kényelmes és mindenféle időjárásnak megfelelő – öltözékről, váltó ruháról. Illetve fontos eldönteni, hogy csillagtúrára készülünk, vagyis minden nap ugyanoda érünk vissza, vagy folyamatosan visszük magunkkal minden holminkat. Előbbi esetben lehet kicsit bátrabban pakolni, utóbbinál azonban a súly az elsődleges szempont, így csak azt vigyük, ami feltétlenül szükséges.

Ugyan el tudunk képzelni veszélyesebb időtöltést, a túrázás sem játék. Megfelelő felkészültséggel és odafigyeléssel komoly baj nem érhet bennünket, azonban ennek ellenére sem szabad elfeledkezni az utasbiztosításról. Ennek hiányában akár egy kisebb bokaficam is rendkívül nehéz helyzetbe hozhat minket, ha nem tudunk a saját lábunkon tovább menni.

Következő cikkünk: A legjobb helyek sziklamászásra Európában