Unesco világörökségi helyszínek Magyarországon

Belföldi utazást terveztek? Bár sokan nem is gondolnák, kis országunk is rengeteg látnivalót tartogat. Összegyűjtöttük a legszebb világörökségi helyszíneket Magyarországon!

Budapest

A magyar főváros csodálatos épületeivel, történelmi emlékeivel és lenyűgöző természeti adottságaival Európa egyik leggyönyörűbb városa. A várost kettészelő folyó, a Duna partja és a Budai Várnegyed már több, mint 30 éve a világörökség részét képezik. 2002-ben az Andrássy út, az Operaház, a Zeneakadémia, a Szépművészeti múzeum, valamint a Hősök tere is helyet kapott az UNESCO listáján.

Aggteleki-karszt

A több, mint 700 barlanggal büszkélkedő Aggteleki-karszt 1995 óta Magyarország és Szlovákia közös világörökségi helyszíne. A karsztrendszerben található jéggel teli szakadék Európa szerte egyedülálló természeti csoda. A kétmillió évvel ezelőtt kialakult változatos formájú cseppkövek lenyűgözik a látogatókat. A vezetett barlangtúrák mellett az itt található Hangversenyterem komoly- és könnyűzenei koncerteknek egyaránt otthont ad.

Hollókő

A Cserhát völgyében elhelyezkedő 400 fő lakosú falu 1987 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Történelme a 20. századra nyúlik vissza, a lakóházak egy része ugyanis ekkor épült. A térségben ma is őrzik a régi hagyományokat: az ünnepek, a receptek, a népművészeti tárgyak valamint a népviselet a régi magyarság emlékét idézik. 

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Ezen világörökségi helyszín a kereszténység elterjedésének egyik legfontosabb központja Magyarországon. Az épületben számos román és gótikus stílusú műalkotás tekinthető meg, könyvtára pedig több, mint 300 000 kötetet őriz. A főapátság a mai napig otthont ad szerzetesek számára, akik oktatással, borászattal és gyógynövénykert művelésével foglalkoznak.

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország legrégibb és legnagyobb nemzeti parkja. A hatalmas puszta rendkívül gazdag állatvilága közkedvelt helyszínné varázsolja a térséget. A hagyományos magyar szürkemarha mellett mangalicával, lovakkal, pulival is találkozhatnak a látogatók. A terület számos madárfajnak is otthont ad: élnek itt gémek, kék vércsék, solymok és sasok. Az ide utazók színes programok közül válogathatnak: tanösvényeken barangolva felfedezhetik a területet, kiállításokon vehetnek részt, megismerkedhetnek a vadaspark élővilágával, valamint kisvasúttal is közlekedhetnek.  

Váratlan helyzetek belföldi utazás során is adódhatnak. Indulás előtt ne felejtsétek el megkötni a megfelelő utasbiztosítást a biztonságos kikapcsolódás érdekében!

Következő cikkünk: A legnépszerűbb téli utazási desztinációk

[Error loading the WebPart 'AA_FAQArticle' of type 'AA-FAQArticle']