Utasbiztosítás

Az utasbiztosítások története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, Cserkúti Engel Miksa volt az ötletgazda. Az üzletemben egy vasútállomáson gondolkozott el rajta, hogy mi lesz a megsérülő csomagokkal, és amikor utánajárt, kiderült, a vasúttársaság csak minimális kártérítést fizet. Mivel piaci rést talált, gyorsan be is töltötte azt: 1907-ben magalakult az utazók biztonságáért fedezetet vállaló Európai Áru és Poggyászbiztosító Rt., amely az első volt a világon, ami erre a területre szakosodott.

 

Manapság már minden jelentős társaságnak van utasbiztosítása, ráadásul egyre inkább specifikált szolgáltatásokat kínálnak. Az utasbiztosítás megkötése minden külföldi út előtt ajánlott, hiszen a díja elenyésző az utazás teljes költségéhez képest, mégis biztonságérzetet nyújt az ismeretlen területen nyaraló, telelő utazóknak. Az utasbiztosítások mindegyike ad fedezetet a sürgősségi orvosi és mentési költségekre, valamint tartalmaz élet- és balesetbiztosítást, illetve asszisztenciát, azaz egy a nap 24 órájában elérhető, anyanyelvű, telefonos és egyre gyakrabban online ügyfélszolgálatot. Azzal, hogy a szolgáltatás folyamatosan elérhető, a nap minden percében valós segítséget kaphatnak a bajba jutottak, tanácsokkal látják el őket. 

Az élet-, baleset- és betegségbiztosítás esetén több olyan szolgáltatást kínálnak a biztosítók melyek inkább asszisztenciának vagy segítségnyújtásnak számítanak. Ilyen lehet például a hozzátartozók értesítése, illetve esetleges kiutazásának megszervezése, gyermek hazajuttatása, vagy még az idő előtti vagy sürgős hazautazással járó költségek megtérítése. Ezen kívül ide tartozik a beteg (esetleg sajnálatos esetben holttest) hazaszállítása végett felmerült költségek kifizetése is. A biztosítónak kártérítést kell fizetni baleseti rokkantság és csonttörés, sérülések esetén is.
 

Emellett a poggyászbiztosítás tartalmazza a poggyászban esetlegesen felmerülő károk megtérítését, a poggyász ellopása vagy eltűnése esetén limitáltan a költségek megtérítését, illetve több módozat esetén a poggyászkésésből felmerülő költségek megtérítést. Több felmerülő változás esetében olyan pótlószolgáltatásokat is nyújtanak a biztosítók, mint többek között a jogvédelem, ügyvédi költségek térítése vagy óvadék előleg. Ezeket a szolgáltatásokat azonban jellemzően inkább a prémium kategóriába tartozó biztosítások választása esetén nyújtja számunkra a biztosító.

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

Néhány dolgot érdemes tudnunk, mielőtt megkötnénk az utasbiztosítást, hiszen nem mindenre és mindenkire vonatkoznak ezek a szolgáltatások. Az utasbiztosítást kizárólag Magyarország területén, az utazás megkezdése előtt lehet megkötni, emellett pedig fontos tudni, hogy nem köthető meg a biztosítás a külföldön életvitelszerűen élő polgárokra, illetve a külföldön dolgozó egyénekre. A betegségbiztosításoknál magától értetődően nem biztosított az utazás előtt már előzőleg kialakult betegség külföldi kezelése, illetve a terhességgel kapcsolatos egészségügyi történések. 

Ezen kívül emellett a poggyászbiztosítás esetében a biztosítók kizárják a kockázatból a különböző nemesfémeket, a gyűjteményeket, állati szőrméket, a készpénzt, sporteszközöket, ezzel együtt a kerékpárt is. A magasabb egyedi értékkel bíró tárgyakat szintén nem fogadják kockázatba a biztosítók, például elektronikai eszközök, fényképezőgépek. Ezen felül a biztosítások általános kizárásai az utasbiztosítások esetében szintén érvényesülnek, ilyenek lehetnek a lehetnek az olyan vis maior esetek, mint a nukleáris sugárzás, polgárháború, háború, jogellenes magatartás, ittas vagy bármilyen más tudatmódosítószer miatti állapot és öngyilkosság. 

Van lehetőségünk útlemondás esetére is biztosítást kötni, arra az eshetőségre, ha valamilyen okból az utazást le kell mondanunk, például többek között betegség vagy baleset, haláleset, vagyoni kár keletkezésekor, munkaviszony megszűnése vagy válás miatt. Arra az esetre is biztosíthatjuk magunkat, ha esetleg valamilyen okból, például váratlan betegség, haláleset, otthon tartózkodó hozzátartozó életveszélyes állapota vagy vagyoni kár esetén meg kell szakítanunk az utazást és haza kell térnünk. 

Szerencsére legtöbb esetben saját igényeinkre alakíthatjuk az utasbiztosításunkat, így biztosak lehetünk benne, hogy minden esetben védve leszünk biztosítónk által nyaralásunk, utazásunk folyamán. Az pedig, hogy milyen biztosító ajánlatai a legmegfelelőbbek a számunkra, rengeteg online kalkulációs weboldal között válogathatunk, ahol minden általunk beírt paramétert figyelembe véve, a nekünk legrelevánsabb és legjobb ajánlatokat kaphatjuk meg. Figyeljünk azonban, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlat a legjobb, nem érdemes a biztosításon spórolni.

Minden utasbiztosítás más, személyre szabható, az alapszolgáltatások között például nem mindig található poggyászbiztosítás, felelősségbiztosítás és jogsegélyszolgálat. Amennyiben ezekre szükségünk van, a szerződés megkötése előtt kell jelezni. Az utasbiztosítás egy olyan biztosíték, amellyel sokkal nyugodtabban telik majd a nyaralás.

Nézd meg utasbiztosításunk ismertetőjét!

Következő cikkünk:
Legjobb utasbiztosítás