Utazás babával

A kisbabával való utazás némileg komplikáltabb lehet, mintha csak felnőttek, esetleg nagyobb gyerekek utaznak. Azonban a megfelelő felkészültséggel megkönnyíthetjük a saját és a velünk utazók dolgát. Indulás előtt érdemes több időt szánni a készülődésre, és a babára nézve jobban megvizsgálni, hogy mire is lesz szükségünk.

baba-es-anya-(1).jpeg

Mikortól utazhat a baba?

Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb kisbaba szinte azonnal kész az utazásra, születése után. A légitársaságok rendszerint azt javasolják, hogy két napnál fiatalabb gyermekkel ne szálljunk repülőre, de ezen kívül nincsenek igazán kritériumok. Ne feledd azonban, hogy bizonyos országokba a babádnak útlevélre és vízumra is szüksége lesz. Továbbá gyermeked számára se feledkezz meg az általános utazási biztosításokról. Ha érzik, hogy valaki a karjaiban tartja őket és rendszeresen kapnak enni, akkor a fiatal csecsemők nem igazán nyűgösködnek majd utazás közben. A mozgás és aktivitások akár az alvásban is segíthetnek nekik. Amennyiben babád betegeskedik, vagy egyszerűen úgy érzed, hogy még nem áll egészen kezedre a gondozása, akkor nem javasolt útra kelni vele. Várj néhány hetet, míg teljesen elmúlnak az átmeneti betegségei, és hogy te is jobban hozzászokj a szoptatásokhoz, a pelenkacserékhez és egyéb feladatokhoz is. Miután kisbabád mozgékonyabbá válik, vagy kezd beállni nála néhány szokás (általában 7-9 hónapos korban), az utazás jóval nehézkesebb feladattá válik.

Kétségtelen, hogy egy baba sok áldozattal jár, de ez kompromisszumokkal a helyzet jól kezelhető. Ahhoz, hogy később ne a babára vetítsük ki a lemondások miatti frusztrációinkat, fontos, hogy olyan életet alakítsunk ki magunk körül, amelyben mindannyian jól érezzük magunk, és később nem okolhatjuk egymást azért, mert esetleg lemaradtunk valamiről, ami fontos lett volna nekünk.

Picit olyan ez, mint a jó házasság egyik titka: törekedni kell a kompromisszumokra, de úgy hogy közben egyik fél se áldozza fel túlságosan magát, és így hagyják egymást kiteljesedni a kapcsolatban. Az utazás erre az egyik legjobb példa. Egyértelmű, hogy egy pici babának az otthoni megszokott környezet és a jól bevált rendszer jelentik a biztonságot. Neki annyira nem élmény egy utazás, ahol kizökkentik az ő kis világából. Bár az is igaz, hogy egy babának mindemellett a fő biztonságot mégis az jelenti, ha a szüleivel lehet. Tehát ha a szülők szeretnek utazni és világot látni, akkor nem kell feladni ezt azért, mert kisbabájuk született. Fogjuk fel úgy, hogy egy közös vakáció is egy újabb lecke az összeszokáshoz.

Mire érdemes odafigyelni? 

Semmiképpen se maradjon otthon a babakocsi, a hordozó, kellő váltóruha, és jó, ha pelenkából is inkább többet viszünk. Ha hosszabb ideig leszünk távol az otthonunktól, akkor érdemes tájékozódni arról, hogy helyben hogyan tudjuk a pótolható dolgokat beszerezni. Emellett természetesen kelleni fognak a kicsi tisztálkodószerei, és fertőtlenítő kendő. Illetve vitaminok és tápszeres baba esetén elegendő mennyiségű tápszert is csomagoljunk.

A lista az utazás céljától függően bővülhet, például saját törölköző, eső elleni védelem, rovarháló. És ami az egyik legfontosabb, legalábbis a baba számára a megszokott alvóka, a szeretett plüss ne maradjon otthon, mert sok álmatlan éjszakát okozhatunk az egész családnak a pihenés helyett. Bárhova is készülünk fontos, hogy a baba iratait is magunkkal vigyük, gyermekegészségügyi kiskönyv, TAJ-kártya, és akinek van: személyi igazolvány.

A család nyugodt utazásához fontos a megfelelő családi utasbiztosítás kiválasztása!

Következő cikkünk:
Utazás előtt átnézni