Utazás előtti szorongás

Valószínűleg sokunk hallott az utazási szorongásról vagy éppen a saját bőrén tapasztalta már a tengeribetegséget, repülésiszonyt vagy az autóban előtörő klausztrofóbiát. Aki ezekkel a problémákkal küzd, annak rendkívül kellemetlen élmény lehet az utazás. De szerencsére van megoldás, az állapot könnyen kezelhető, elég csupán néhány trükköt bevetni a siker érdekében!

A képen személy, beltéri, fal, WC látható

Automatikusan generált leírás

Az utazási félelem nem más, mint az agy félelemre adott reakciója, ami szomatikus tünetként, fizikálisan is megmutatkozik. Sokan fel sem ismerik a jelenséget, hogy „csak” ennyiről van szó, pedig így van. Kétségtelen, hogy egy-egy ilyen rosszullét képes pokollá változtatni az egész utazást, viszont meg is lehet szabadulni tőle, ami egyáltalán nem kerül nagy erőfeszítésbe. 

Miért alakul ki az utazási rosszullét? A fülünkben található az egyensúlyozásért felelős központ, ami érzékeli a helyzetváltozást. Az utazási rosszullét akkor jelentkezik, amikor a test nem mozdul, viszont mégis helyzetváltozás történik. Ekkor lép fel a szédülés, hányinger, rossz közérzet és ezt tetézheti a szorongás és a pánik is. De vajon mit tehetünk ellene?

Maradjunk mozdulatlanok az utazást követően egy kis ideig, míg a szervezetünk megszokja az új helyzetet. A nyakunk és a fejünk maradjon stabilan pózban. Ha tartósan lefele nézünk, mert például telefonozunk vagy könyvet olvasunk, az fokozhatja a rosszullétet. Segíthet, ha ablak mellett helyezkedünk el, mert tudunk nézelődni, ami egyrészt eltereli a figyelmet, másrészt mozdulatlanul maradunk.

Egy természetes tipp: a gyömbér csökkenti a hányingert, és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami miatt ajánlott az utazás előtt rágcsálni!

Mindezek mellett egyértelműen segíthet a lassú, mély hasi légzés (belégzéskor a hasunk emelkedik, nem pedig a mellkasunk), nyugtató, kellemes zene hallgatása, beszélgetés a mellettünk lévővel, cukorka szopogatása vagy a rágózás, és tulajdonképpen bármi, ami el tudja terelni a gondolatainkat. Ha kényelmes ruhában kelünk útra, az ellazulás is könnyebben fog menni.

A rendszeresen gyakorolt relaxációs technikák, mint például az autogén tréning és különféle légzőgyakorlatok jelentős eredményt hozhat. Ezek által megtanuljuk önmagunkat kontrollálni és megnyugtatni.

Ha megkötjük az ideális utasbiztosítást, komfort érzetünk is jelentősen nő!

Következő cikkünk:
Tervezzük meg a túránkat!