Utazás háziállattal

Nincs is rosszabb annál, mint amikor búcsút kell mondanunk kiskedvencünknek, mielőtt nyaralni indulnánk több napra. Nem feltétlenül kell azonban otthon hagynunk őket, számos lehetőség van, amely biztosítja, hogy kis barátaink is velünk tarthassanak utazásunk során. 

utazaskisallattal-(1).jpeg

Kutyák, macskák és vadászgörények állatútlevéllel szabadon utazhatnak velünk az Eu-tagállamokba. Az állatútlevelet állatorvosunk állíthatja ki nekünk abban az esetben, ha kedvencünk megkapta a veszettség elleni oltást utazás előtt 21 nappal, hiszen hivatalosan az oltás ekkor válik érvényessé. 

Más feltételekhez is kötve van az állatútlevél kiadása: az állatnak mindenképpen azonosíthatónak kell lennie, tehát rendelkeznie kell microchippel, ezen kívül meg kell felelnie az olyan országok előírásainak is, amelyek különleges elvárásokkal rendelkeznek. Ezekről az országokról és a hozzájuk tartozó szabályokról ezen az oldalon tájékozódhatnak a kisállat tulajdonosok. Itt figyeljünk arra is, hogy az ország megengedi-e a 3 hónaposnál fiatalabb kutya, macska vagy vadászgörény utaztatását. 

Minden egyéb háziállat, például nyulak, madarak, hüllők, vízi díszállatok esetében szigorúbbak a szabályok, mivel számukra nem lehet állatútlevelet kérni, így ellenőrzésük is nehezebb. Természetesen a megfelelő egészségügyi állapot és a veszettség elleni oltás ezesetben is feltétel. Az Európai Uniós országok ezzel kapcsolatos feltételeit és szabályozásait az Európai Bizottság oldalán tekinthetjük meg és ez alapján készülhetünk az előttünk álló utazásra. 

Ha már az utazást sikerült megfelelően biztosítanunk magunknak és kedvencünknek egyaránt, alaposan nézzünk utána, hogy mely szálláshelyek engedélyezik a kisállatokat szobáikban. Ebben az esetben sokan felárat számolnak fel, hiszen ezzel körülményesebbé válik majd a takarítás, illetve sok esetben külön kauciót is elkérnek az esetleges károk fedezésére. 

Az úticélon belüli közlekedésnél is vegyük figyelembe a szabályokat, mindig legyen nálunk például kutya esetében póráz és szájkosár, illetve ne felejtsük el, hogy valószínűleg külön jegyet kell váltanunk rá. Előre keressünk rá továbbá a kutyabarát strandokra és fürdőhelyekre is, hiszen sok helyen még pórázon sem engedik be a kutyásokat, és ha nem figyelünk, komoly bírságokkal találhatjuk szemben magunkat. Az erre kijelölt helyeken viszont bátran csobbanhatunk ebünkkel.

Ha minden biztosítva van kedvencünk számára utazásunk során, ne feledkezzünk meg magunkról sem: mindig kössünk utasbiztosítást, mielőtt útnak indulnánk, hogy nyugodtan teljenek a pihenésre szánt napok. 

Következő cikkünk: Mire figyelj a kisállatbiztosításnál?