Utazás lakóautóval

Egyre népszerűbbek a lakóautós utak, hiszen amellett, hogy egy kényelmes, teljesen felszerelt lakhelyen tölthetjük el a nyaralást, mégsem kell egy helyen megállapodnunk; akár minden nap máshol hajthatjuk álomra a fejünket. De mire kell odafigyelni egy ilyen út során?

A képen égbolt, kültéri, hegy, lakóautó látható

Automatikusan generált leírás

A lakóautós utazás előnyei

Első számú előnyök közé sorolható, hogy az ilyen utazások alkalmával egyszerűen semennyit nem kell cipekednünk, csak amíg bepakolunk, majd otthon kipakolunk. Az egész út során minden szükséges holmi ott lesz velünk egy helyen, kéznél. Ebből az is következik, hogy ha egy repülőúttal hasonlítjuk össze a lakóautós utat, akkor egyértelműek sokkal több csomagot vihetünk magunkkal és még arra sem kell figyelnünk, hogy mekkora és miket tartalmazhat. Mindemellett sokkal komfortosabb a lakóautó kényelmes ágyán álomra hajtani a fejünket, mint egy sátorban, viszont a kempingezés igazi élménye ettől függetlenül megmarad. Így, ha kemping-rajongók vagyunk, számunkra a lakóautó túra tökéletes választás. 

További szuper előnye, hogy ha valamiért nem tetszene az aktuális helyszín, nem kell beletörődnünk és ott eltöltenünk több napot, hanem egyszerűen tovább állhatunk. Indulás előtt érdemes utánanézni, hogy az úti cél környékén milyen már lakóautó túraútvonalak vannak, hogy felkészülhessünk minden eshetőségre. És ami a legfontosabb: a szabadság érzése megfizethetetlen! Az meg főleg, hogy teljes kényelemben tölthetjük el a nyaralást, miközben számtalan szebbnél szebb tájat láthatunk. 

Lakóautóval, illetve lakókocsival Európában szokás leginkább utazgatni. Szomszédos országaink közül Szlovénia, Horvátország, Ausztria igazán népszerű, de sokan elmennek Olaszországba, Görögországba, de akár Portugáliába vagy Svájcba is. Ezt tényleg az utazó dönti el, hogy mennyit hajlandó vezetni, költeni és hogy melyik útvonal a legszimpatikusabb számára, ebből is látszik, mekkora szabadságot nyújt a lakóautós utazás. Itt érdemes megjegyezni, hogy bár a lehetséges úticélok száma végtelen, a lakóautós közterületen való parkolási lehetőségek egyáltalán nem azok, ez csak Ausztria, Csehország, Dánia, Franciaország, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Törökország közterületein lehetséges, ezért ezzel érdemes számolni. 

Tippek a gördülékeny lakóautós nyaraláshoz

Sokan állítják, hogy lakóautót ugyanolyan egyszerű vezetni, mint egy személyautót, ám erre ne vegyünk azonnal mérget! Bár valóban a legtöbb lakóautó típus B kategóriás jogosítvánnyal vezethető, a méretei és kezelése nem teljesen ugyanazok. Ez persze nem jelenti azt, hogy óriási kihívás lenne a lakóautó vezetése, csupán annyit, hogy érdemes a nagy út előtt elvinni a járművet pár teszt-körre, hogy ráérezzünk a vezetésére. 

A lakóautós út előtt mindenféleképpen tervezzük meg az útvonalat, a célállomásokat és az olyan látnivalókat, amelyeket szeretnénk útba ejteni – és mindezeknek egy-két alternatíváját is. Ez a lépés azért fontos, mert nagy fejfájást okozhat, ha valamelyik kitűzött cél nem megfelelőnek bizonyul és a helyszínen kell kikeresgélnünk egy új helyet, ezért előnyös, ha több verzióval készülünk. Ugyanez vonatkozik a megállási szabályokra: nézzük meg előre, hol szabad lakóautóval megállni és éjszakázni, hogy ne érjen meglepetés. 

Azt is vegyük figyelembe, hogy ha béreljük a lakóautót, akkor komolyabb összeggel kell számolnunk. Maga a bérlés általában nem drágább, mint egy nyaraló bérlése, viszont mivel igencsak értékes járműről van szó, ezért helyenként eltérő, de nagyjából több százezer forintos kaució letétele mindig kötelező. Ezért csak akkor fontolgassuk a bérelt lakóautós utazást, ha ez az összeg rendelkezésünkre áll – és nem fog hiányozni az utazás alatt sem! 

Készüljünk fel arra is, hogy a vízről, áramról nekünk kell gondoskodni az út során. A víz- és gáztartály feltöltése elengedhetetlen, ha út közben vagy nem kemping területen szeretnénk főzni, fürdeni. Az áram kérdésére pedig a legjobb megoldás a napelem, azonban, ha ilyen forrással nem rendelkezik a lakóautó, akkor bizony néha szükségünk lesz kempingben megállnunk és rácsatlakoznunk az ottani kiállásokra, ezért így kell terveznünk az utat is. A kellemetlenebb teendő azonban a toalett ürítése, hiszen ezesetben ez is a mi feladatunk lesz, szóval, amennyiben ezeket nem szeretnénk mi elvégezni, akkor lehet, az utazásnak ez a módja mégsem nekünk való. 

Ne feledkezzünk meg a legfontosabb kiegészítőkről sem, mint például konyhai felszerelés, evőeszközök, szükséges elektronikus eszközök, például kávéfőző vagy grillsütő. A lényeg, hogy minden igényre gondolnunk kell, még olyanokra is, ami más esetben alapvető lenne, itt azonban mindenre nekünk kell készülni. Természetesen bérelhető olyan lakóautó is, amelyben minden alapvető felszerelés megtalálható, azonban ezek jóval magasabb árkategóriában futnak, így jobban járunk, ha mi készülünk fel az útra. 

Ide tartozik az étkezés is. Persze ehetünk étteremben is, ám sokkal költséghatékonyabb, ha a lakóautó adottságait kihasználva többségében magunk főzünk. Alapvető élelmiszereket bevásárolhatunk indulás előtt, amelyek elállnak több napig is a hűtőben, de akár a konzervek is jó megoldások lehetnek ilyenkor. 

A lakóautók a tolvajok kedvelt célpontjai és a közúti közlekedés sem mindig veszélytelen, ezért, ha ilyen utazásra készülünk, mindenképpen kössünk utasbiztosítást

Következő cikkünk: Trendi külföldi utak 2021-ben